zondag 31 mei 2020
Homepage | natuurbescherming | EENDEN OVERLIJDEN TIJDENS BEZETTING VAN DIERENACTIVISTEN

EENDEN OVERLIJDEN TIJDENS BEZETTING VAN DIERENACTIVISTEN

Meer dan 180 eenden zijn in een foie-gras-boerderij in het West-Vlaamse Bekegem gestorven door stress veroorzaakt door een bezetting van dierenactivisten, aldus de eigenaar.

Zaterdag bezetten ongeveer veertig dierenrechtenactivisten de boerderij, waarbij een aantal zich vastgeketende aan kooien met eenden. Ze protesteerden daarmee tegen de leefomstandigheden van de eenden, waarvan de lever wordt vetgemest voor de delicatesse foie gras.
EENDEN RAAKTEN IN SHOCK
“Maar eenden zijn erg stressgevoelig”, vertelt de eigenaar. “Als er dan een zootje ongeregeld in witte pakken, met veel lawaai en met gsm-camera’s in aanslag de stal binnenvalt, gaan de dieren in shock. Voor hen is dat een enorm bedreigende situatie die bovendien erg lang heeft geduurd. Sommigen wilden de eenden zelfs aaien. Ik wist al snel dat de stal zo goed als verloren zou zijn en kijk, ondertussen zijn al 180 dieren gestorven.”

De boerderij is de laatste foie-gras-producent in Vlaanderen en moet in 2023 de deuren sluiten. De activisten wilden niet zo lang wachten en eisten onmiddellijke sluiting omdat het produceren van foie-gras veel dierenleed veroorzaakt.

Wat is foie-gras?

Foie-gras is de vervette lever van ganzen of eenden. Een vervette ganzenlever is pas foie-gras bij een gewicht van minimaal vierhonderd gram. Dat is zes tot tien keer zo zwaar als een gewone lever. Om dit absurde gewicht te bereiken, worden miljoenen ganzen en dus ook eenden onder dwang gevoederd. Dit begint in de laatste twee tot drie weken voor de slacht. De vogels krijgen dan een lange stalen of rubberen buis in de strot geduwd wat veel stress en pijn veroorzaakt. de dieren lopen ook het risico op een slokdarmperforatie en het sterftecijfer stijgt bij eenden met een factor tien à twintig.

Bron: ANP, Wakker Dier,Vroegevogels

Bekijk ook

Gespot! Grote groep vale gieren vliegt boven boven de Rotterdamse regio

Een grote groep vale gieren vlogen vanmorgen boven Vlaardingen. Veel inwoners hebben de grote vogels, ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *