dinsdag 18 februari 2020
Homepage | uitheemse vogels | Een kleine flamingo met een lange vlucht

Een kleine flamingo met een lange vlucht

Delareyville – Dat sommige vogels bekend staan voor het vliegen van lange afstanden is op zich geen echt wonder, maar dat onder dergelijke vogelsoorten ook flamingo’s zaten is minder bekend. Het gaat meer bepaald over de Kleine Flamingo (Phoeniconaias minor). Dank zij wetenschappelijk onderzoek weten we nu meer over deze bijzondere vogel.

Eén van de Kleine Flamimgo’s werd voor een wetenschappelijk project voorzien van een zender, dit zodat men precies kon zien wat zijn bewegingen waren en die resultaten waren best verbluffend. De vogel werd in Delareyville in de Noord-West provincie uitgerust met een zender en kon zo aan zijn traject beginnen. Een onderzoek dat uitgevoerd werd in opdracht van Eskom (Zuid-Afrika’s enige stroomleverancier) en het Endangered Wildlife Trust. Dit onderzoek zal ervoor zorgen dat er rekening zal worden gehouden met de vluchtpatronen van vogels bij de installatie van stroomvoorzieningen.

De vogel vloog in eerste instantie een afstand van 1.069 km en dit in amper 16 uur. Daarbij passeerde het dier Mozambique en de Indische Oceaan tot bij Madagascar. De trip eindigde hier nog niet want na het oversteken van Mozambique zette de vogel de tocht verder tot aan de westelijke oevers van Madagscar, ter hoogte van Morombe. De flamingo staat enkel bekend als nummer 27, maar dat neemt niet weg dat het dier geschiedenis schrijft. Het vormt een belangrijk deel van het onderzoek naar het gedrag van flamingo’s in Afrika en is meteen de allereerste flamingo waarvan men exact weet heft dat het dier de Indische Oceaan overstak tussen het Afrikaanse continent en Madagascar.

Uit dit, alsook eerder onderzoek, blijkt dat de flamingo’s hun reizen maken tijdens de nacht. Dit maak dat ze ook kwetsbaarder zijn als het gaat om hoogspanningslijnen. Een oplossing is om de stroomlijnen te voorzien van klapperende vlaggetjes, welke de vogels vroegtijdig waarschuwen van gevaar. Dergelijke vlaggetjes worden reeds gebruikt maar de resultaten zijn niet wat men ervan verwacht had en nog steeds worden de vogels gedood of verwond door de lijnen. Meer onderzoek is alvast nog nodig om niet alleen te zoeken naar oplossingen voor een betere bescherming van deze unieke vogelsoort, maar ook om te weten te komen wat hun precieze migratieroutes zijn, welke mogelijk ook gelinked worden tussen Afrika en Azië.

bron:gozuidafrika.com

Flamingo's in Zeeland een niet alledaags gezicht

Bekijk ook

Vermiste papegaai Chico zegt ‘houdoe’ en houdt van piepers en kip (delen a.u.b.)

ARNHEM – De vermiste Arnhemse papegaai Chico houdt van aardappelen en gebakken kip. Hij heeft ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *