woensdag 27 mei 2020
Homepage | foto & film | Een jaar lang vogels spotten

Een jaar lang vogels spotten

Hoeveel vogelsoorten kun je in een jaar spotten? Bioloog en schrijver Noah Strycker ging op reis, zocht het uit en geeft nu het antwoord: je kunt in een jaar tenminste 6042 vogelsoorten spotten.

Het bewijs leverde hij zelf. Een jaar lang trok de 29 jarige vogelkenner door 42 landen over de hele wereld op zoek naar bijzondere en alledaagse vogels. Daarmee zette hij een nieuw wereldrecord neer.

Hommelkolibrie
Op zijn lijst staan vogels als de in Nederland welbekende huismus, roodborst en pimpelmees. Maar ook zag hij de violette toerako in Ghana die zo glanzend blauw is dat het bijna pijn doet aan je ogen, de hommelkolibrie in Mexico die niet groter wordt dan 6 centimeter, en de zuidelijke rotspinguïn met indrukwekkende wenkbrauwen op de Falklandeilanden.

Aziatische vogels
Hij noemde zijn project The Big Year, naar het verhaal van drie vogelaars die in 1998 probeerden zo veel mogelijk vogelsoorten in Noord-Amerika te spotten. Daarbij bleven ze een week op het eiland Attu, het meest westelijke punt van Alaska, in de hoop een glimp op te vangen van een paar Aziatische vogels. Het was veel gemakkelijker geweest wanneer ze gewoon naar Azië waren gegaan. De vogels die ze zochten kwamen daar voor in de meeste achtertuinen.

Grenzenloos
Vogels kennen geen landsgrenzen, zegt Strycker, en als vogelliefhebber zou je je dus ook van die afgesproken grenzen niet te veel moeten aantrekken. Daarom gunde hij zichzelf de ruimte van de hele wereld. Bij zijn zoektocht schakelde niet de hulp in van vogeltourgidsen, maar van lokale bevolking met een passie voor de vogels in hun omgeving.

bron: newscientist.nl
foto: “Bumbelbee Hummingbird” by dominic sherony – Wikimedia Commons

De hommelkolibri is een vogeltje van 6 cm
De hommelkolibri is een vogeltje van 6 cm

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *