zondag 5 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | € 6.000 boete voor illegale vogelvanger

€ 6.000 boete voor illegale vogelvanger

Een 56-jarige man uit Nijlen krijgt een voorwaardelijke boete van 6.000 euro voor het vangen en houden van 44 beschermde zangvogels.

Na een anonieme klacht bij Vogelbescherming Vlaanderen, controleerden inspecteurs van het Agent­schap voor Natuur en Bos op 29 oktober tuin in de Groenstraat in Nijlen. Ze zagen meteen een groot vangnet, mistnetten, lok­kooien en twee luidspre­kers waaruit vogelgeluiden kwamen. In twee volières zaten in totaal 44 be­schermde Europese zang­vogels. Het ging om kwets­bare soorten, zoals de geelgors, de rietgors, de sijs en de goudvink. De vogels hadden of­wel geen ofwel een vervalste ring om de poot, hoewel zo’n ring verplicht is. Zo’n ring bete­kent immers dat de vogels in gevangenschap werden gekweekt en niet uit de natuur komen.

D.M. (56), die al jaren lid is van een vogelvereniging, kweekt en vangt vogels als hobby. Hij was in 2010 al eens op de vingers getikt. Hij was opnieuw begonnen met vogels vangen tijdens zijn ziekteverlof. De vangtuigen had hij gekregen na het overlijden van een oom.

De correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeelde hem tot een geldboete van 6.000 euro. “De ecologische impact van de inbreuken mag niet onderschat worden”, zei de rechter.

Toch toonde hij begrip. De geldboete werd volledig met uitstel uitgesproken. “De beklaagde krijgt nog een kans, omdat ik rekening houd met zijn taak en hobby in de vogelvereniging. De man heeft bovendien een blanco strafregister en een vaste baan.”

Aan Vogelbescherming Vlaanderen, die zich burgerlijke partij gesteld had, moet D.M. 850 euro schadevergoeding betalen. De organisatie noemde het vonnis een ‘genademaatregel’. “Zo’n milde beslissing werkt recidivisme in de hand”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “De kans is nu wel groot dat hij ge­woon doorgaat met zijn illegale praktijken en de prijs per vogel de hoogte in jaagt om de ge­rechtskosten en boete te kunnen recupere­ren.”

bron: Agripress
foto: eigen

images

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *