maandag 22 juli 2019
Homepage | natuurbescherming | Duizend nestkasten geplaatst; waar blijven de vogels?

Duizend nestkasten geplaatst; waar blijven de vogels?

Voor het project Natuur in de Wijk zijn sinds 2015 ruim 1100 nestkasten geïnstalleerd in Den Bosch (451), Schijndel (263) en Oss (425). Slechts tientallen vogels zijn neergestreken in hun onderkomen. Behalve de nestkasten werden ook duizenden lespakketten voor scholieren en bijna twee kilometer haag bekostigd. Volgens projectleider Geert Vink subsidieerde de provincie zo’n 195.000 euro en de gemeenten per gemeente ruim 5.000 euro.

Studenten van ‘groene opleidingen’ peilden het gebruik. ,,De peiling was erg vroeg. Er moeten nog niet al te veel conclusies aan worden verbonden”, zegt projectleider Geert Vink.

Aawijk
Volgens hem is er meer tijd nodig om conclusies te trekken. Het kan ‘allerlei redenen hebben’ waarom vleermuizen, huismussen, gier- en huiszwaluwen nog niet zijn neergestreken in de nestkasten. ,,Een belangrijke reden kan zijn dat er nauwelijks vogels zijn in de omgeving van de nieuw geplaatste nestkasten. Ook kunnen vogels al een andere locatie hebben waar zij graag zijn. Vooral vleermuizen hebben meer dan een jaar nodig om eventueel een nieuwe nestkast te verkiezen.”

De provincie ging in juni 2015 akkoord met een projectvoorstel dat de gemeente Den Bosch had ingediend meet een aantal natuurorganisaties. De wijken Aawijk, Muntel-Vliert, Zuid en Schutskamp-Deuteren kwamen als eerste in aanmerking voor het project ‘Natuur in de wijk’. De gemeente wilde hiermee het leven voor planten en dieren in het stedelijk gebied verbeteren. Binnen enkele weken werden al zo’n 150 nestkasten uitgedeeld in Den Bosch.

Redactie Vogelblad: Aan de naam van de projectleider kan het niet gelegen hebben.

bron: bd.nl

Misschien de boel een beetje oppimpen.

Bekijk ook

Hoe vogels van je buurt een oorlogsgebied maken

Een duikende merel die je verrast tijdens een ochtendloopje? Of een sissende ekster die plots ...

2 opmerkingen

 1. Blijkt maar eens weer? Dat het beschermen en nestkasten plaatsen ,aan veel natuur? Beschermers een grote miskleun is,
  Als je geen goede habitat bied? Voer in een natuurlijke omgeving .kun je plaatsen wat je wilt.
  Vogel zijn bezig met het eten ,en vermenigvuldigen,maar ook in deze volgorde,
  Geen eten ook geen jongen ,en dan bedoel ik het goede voer op het goede moment, eiwitrijk in het voorjaar en zaden als de jongen er zijn.
  Maar onze beschermers?? Denken dat dieren wegblijven omdat de zomers anders zijn? De boeren alles kapot maken,voliere vrienden alles uit de natuur halen!!
  Nee onvoldoende eten is de oorzaak van vertrek.
  Vroeger hadden we geelgorzen ,ortolanen, en granen. Ook patrijzen
  Vroeger hadden we brandnetels ,en rupsen en vlinders,en heeel veel voer voor jonge vogels,maar nu bijna geen brandnetels meer.kan nog veel meer opschrijven maar heeft geen zin wij willen geen onkruid ,en geen granen ,en al helemaal geen brandnetels en bossen moeten wat opleveren ,een berk ? En een lijsterbes,en bramen en vlierbessen leveren voor de mens niets op.
  Dus niet zeuren zou ik zeggen ,of aanpassen.

 2. Bij de kroeg neer hangen, krijg je zeker pimpelmezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *