woensdag 8 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Duivenwereld gruwt van verminkte vogels

Duivenwereld gruwt van verminkte vogels

De schokkende vondst van twintig dode postduiven met afgeknipte poten in het Waterwin­gebied roept de vraag op wat de dader of daders bezielde. Duivenmelkers houden het op een collega die snel van overbodig geworden exemplaren af wilde.

De gedode postduiven werden woensdagochtend gevonden door een medewerker van de plantsoenendienst. Hij trof ze aan met gebroken nekken en afgeknipte poten. Dat de dader uit was op de gechipte ringen is volgens duivenmelkers onwaarschijnlijk. Een duivenring met chip kost hooguit anderhalve euro en is bovendien eenvoudig los te maken.

,,Daar had hij de poten niet voor af hoeven te knippen”, zegt secretaris Jan Abbing van postduivenvereniging De Eendracht uit Amersfoort. ,,Het moet iemand zijn die van zijn duiven af wilde en geen zin had om dat netjes te doen. Daarom zijn de pootjes met de registratie waarschijnlijk afgeknipt. Een postduif krijgt die om als kuiken. Ze zitten later net zo strak als bij ons een trouwring. Met het nummer zijn ze te traceren en dat wilde deze persoon blijkbaar niet.”

Zelf brengt Abbing overbodig geraakte postduiven naar een valkenier. Die draait ze volgens hem ‘netjes’ de nek om en vriest ze in als voedsel voor haar roofvogels. ,,De dieren dumpen zoals in het Waterwingebied kan een echte liefhebber niet over zijn hart verkrijgen.”

Bij de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie maken ze deze dierenmishandeling sporadisch mee , zegt Carmen van Schaik. ,,Gelukkig maar, want dit is natuurlijk afschuwelijk. Er zijn centrale plekken in het land waar men kosteloos postduiven heen kan brengen. Duivenmelkers bieden ze ook aan bij slachterijen en poeliers, al zijn de regels daarvoor tegenwoordig strenger. Postduiven die veel antibiotica hebben gehad, mogen niet meer worden verwerkt.”

Peter Richters van Pluimveevereniging Nijkerk heeft een afwijkende theorie. ,,Wat ook kan, is dat de postduiven juíst zijn gestolen en gedood om hun registratieringen. Als het goede wedstrijdduiven waren, is hun nummer geld waard. De ringen worden in het buitenland om de poten van andere duiven gedaan, die vervolgens voor hoge bedragen worden verkocht.”

De politie hoopt dat bezoekers van het Waterwingebied iets hebben gezien en verzoekt getuigen zich te melden.

bron: AD
foto: eerder geplaatst


Wij laten graag zien hoe mooi de postduif levend is

Bekijk ook

Een mierenbad? nee dank u, maar de gaaien wel ! (video)

“Blijkbaar zoeken gaaien soms mieren op om hun veren met mierenzuur in te laten smeren ...

4 opmerkingen

 1. Duiven met een gerigistreerdde nummers kunnen niet opnieuw door een ander geringd worden.
  Weer een verhaal d
  Dat voor veel geld?? Er Duiven Ringen afgeknipt worden?
  Nee waarschijnlijk Duiven die of dood zijn gegaan of waar men afscheid van wou nemen.zonder sporen na te laten .triest maar als je de achtergrond niet weet is het gissen.

 2. Alles wat met het illegale te maken hebben is/zijn mogelijk, ook het hergebruiken geregistreerde ringen.
  Als het onder andere kan, mogelijk is, bij Inlandse vogels. Waarom dan niet bij duiven?
  Hoe meer geld er gemoeid is met om het even welke hobby, hoe groter de kans van al of niet illegale praktijken.
  En in de duivensport komt er steeds meer en meer geld aan te pas. Zie de toenemende duivenveilingen, al of niet Online (PIPA).
  Jammer genoeg gaat de vogelhobby (hobbymatig) de zelfde weg op.
  Is het dan zo verwonderlijk dat de vogelhobby(s) steeds meer en meer wordt/worden beschouwd als bedrijfsmatig

 3. johan

  Tot voor kort kon men overbodige duiven tegen een kleine vergoeding afgeven bij een handelaar in slachtduiven.
  In verband met de verscherpte regelgeving voor wat betreft de toegepaste medicatie voor de duiven
  zijn de meeste handelaren gestopt met het innemen van slachtduiven.
  HET is goed mogelijk dat er duivenhouders zijn die om die reden hun overbodige duiven doden, de vaste voetringen verwijderen en de kadavers dumpen in de natuur met het gedachte dat deze wel geruimd zullen worden door roofvogels en vossen etc.

 4. Wat ook de reden was,de theorie van Dhr Richters kan zo wie zo naar de prullenbak waarom zou je de ring bij een andere duif om doen bij de ring hoort immer een eigendomsbewijs.Kan zijn dat ze gestolen zijn er uit gekweekt is en daarna geloosd.Het meest waarschijnlijke is een duivenmelker met een simpele ziel die in de veronderstelling was dat de natuur het wel zou oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *