vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | vogelverenigingen | Duivenmelkers laten verloren gevlogen vogels in de steek: “Eet ze op met worteltjes en erwtjes”

Duivenmelkers laten verloren gevlogen vogels in de steek: “Eet ze op met worteltjes en erwtjes”

Opvangcentra zitten vol met jonge duiven

Duivenmelkers hebben amper nog interesse in hun duiven die verloren vliegen, dat bericht Het Nieuwsblad. Slechts vijf procent van de verloren gevlogen dieren die in een opvangcentrum worden opgevangen, wordt opgehaald door de eigenaar. “Draai ze in de soep”, klinkt het vaak.

Het zijn vooral jonge, onervaren dieren waarmee de opvangcentra tegenwoordig vol zitten, volgens Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Het probleem is dat duivenmelkers veel te jonge dieren onmiddellijk laten meevliegen. We krijgen duiven binnen van amper 3 à 4 maanden oud. Onervaren dieren die moe en uitgeput geraken.”

De duiven zijn geringd, dus het is niet moeilijk om contact op te nemen met hun eigenaars. Toch zijn de duivenmelkers in 95 procent van de gevallen niet geïnteresseerd om hun diertje weer op te pikken. Medewerkers krijgen vaak te horen: “draai ze in de soep”, “wring ze de nek om” of “eet ze op met worteltjes en erwtjes”.

“Spijtig dat duivenliefhebberij stopt daar waar de duif niet meer presteert”, aldus Rodts. Hij hoopt dat de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond haar verantwoordelijkheid opneemt en haar leden verplicht om hun duiven op te halen.

Frans Hermans van de Kbdb reageerde in het Radio 1-programma De Ochtend: “in principe sensibiliseren we onze leden om elke duif waar mogelijk op te halen.” Dat blijkt echter niet altijd even evident. Een eerste probleem is de afstand. “Duiven uit West-Vlaanderen worden soms opgevangen in Limburg”, aldus Hermans. Anderzijds is er de leeftijd van de duivenmelker: “De gemiddelde leeftijd van de duivenmelker in ons land is meer dan 70 jaar. Het is voor hen niet altijd gemakkelijk duiven op grote afstand te gaan ophalen.”

bron: demorgen.be

In volle vlucht

Bekijk ook

Wie vond het nodig om mijn voliere open te maken?

OMGEVING KASTELENLAAN IN RODEN. Vannacht 01-07-20 vond iemand het blijkbaar nodig mijn volière open te ...

2 opmerkingen

  1. Wat een k.. smoes. Het is altijd al zo geweest.En je kunt ze ook laten ophalen. Misschien ligt hier een taak van de duivenbonden een oplossing voor te vinden.En er wordt tegenwoordig ook zoveel van de beestjes gevraagd wedvluchten van meer dan 1000 km staan nog geen dag open.Duiven die niet aan de verwachting voldoen gaan de kop kwijt(selectie).Mijn ervaring,duiven die door welke reden ook hun hok niet bereiken kun en die hebt opgevangen kun je beter naar een centrale hok brengen de beheerder/ster is gewend dat de meeste duiven niet worden opgehaald,scheelt een boel frustratie als je een duif opvangt.En dan wel met veel tam tam een petitie indienen tegen de “overlast”van slechtvalken.

  2. Wie weet misschien nu ook een petitie houden zoals het geval was/is met/bij “onnatuurlijke” roofvogelstand.
    En laat nu juist die personen zijn, die worden aangehaald (oudere duivenliefhebbers – verre verplaatsingen), die hun duiven komen ophalen.
    Het zijn diegene die in de eerste plaats denken aan hun eigen portemonnee die de hobby verzieken, verbrodden. En dat gebeurd jammer genoeg niet alleen met/bij de duivensport.

    Misschien een vaste vergoeding bij aanschaffen duivenringen die onkosten duivenopvang compenseert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *