zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | ‘Duivenmelker moet leren leven met de slechtvalk’

‘Duivenmelker moet leren leven met de slechtvalk’

Het aantal slechtvalken dat in kerktorens nestelt zal toenemen – ook zonder nestkasten. Dat zegt Peter van Geneijgen, voorzitter van de Werkgroep Slechtvalk Nederland in een reactie op het verhaal dat maandag in Brabants Dagblad stond.

Erik Cornelissen en Leon Scheir zijn de wanhoop nabij doordat ze al tientallen duiven zijn kwijtgespeeld door twee slechtvalken, die broeden in een nestkast in de kerktoren van Hilvarenbeek.

Nesten bouwen
Slechtvalken jagen op vogels. ,,Om succes te kunnen boeken hebben ze veel ruimte nodig, een uitzicht van twee tot vier kilometer”, weet Van Geneijgen. ,,Kerktorens zijn daartoe bij uitstek geschikt.” De nestkasten ophangen in bossen, geopperd door Cornelissen en Scheir, heeft volgens de Arnhemmer dan ook geen nut. En ook: ,,Als je de nestkast in Hilvarenbeek weghaalt, zullen de slechtvalken er toch een nest bouwen. Want ze weten dat ze daar hun jongen groot kunnen brengen.”

180 paren
In 1990 stak de eerste slechtvalk de grens van Duitsland naar Nederland over. Drie jaar later werd de Werkgroep Slechtvalk Nederland in het leven geroepen, die met het installeren van nestkasten de vogel weer permanent terug wilde halen naar ons land. En dat is gelukt: dit jaar broeden er 180 paren in ons land. ,,Het zuiden heeft de grootste constellatie.”

Van Geneijgen krijgt klachten van postduivenhouders over de slechtvalken. ,,Maar lang niet van iedereen. Sommigen interesseert het niet als er tijdens een wedstrijd een postduif wordt gevangen. Dat hoort bij de natuur, onderweg komen ze meer slechtvalken tegen.”

Jonge en oude duiven
Scheir en Cornelissen hadden er vooral moeite mee dat ze vele jonge duiven verloren als ze hun vogels loslieten voor een dagelijkse vlucht rondom het eigen hok. De jonge duiven raakten in paniek, vlogen weg om niet meer terug te keren. ,,Natuurlijk, dat is heel vervelend. Een oplossing heb ik niet voor handen. Misschien helpt het om jonge en oude duiven samen te laten vliegen. Een ervaren duif weet dat ze niet de open ruimte moet opzoeken, vlak bij de huizen moet blijven. Dan kunnen ze ontsnappen. De jongen leren dan van de ouden.”

Voor de duidelijkheid: ,,De slechtvalk verdwijnt niet meer. Wel of geen nestkast, ze zoeken toch die kerktoren op. Kortom, duivenmelkers zullen ermee moeten leren leven.”

bron:bd.nl

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

3 opmerkingen

 1. Ja zo zullen ook de slechtvalken moeten leren leven met de mensen en duivenmelkers.
  Al zal dat moeilijk worden.

 2. Als de mens zich er mee gaat bemoeien loopt het stee vast uit de hand,we wilden de ooievaar terug we willen de slechtvalk,visarend,zeearend en de wolf terug allemaal predatoren en met onze weidevogels is het kommer en kwel.De gras landerijen worden biljart lakens,de boer overspannen als er een paardenbloem zijn bloemen laat zien.Nu maar hopen dat de ooievaar geen weidevogel kuikens pakt de visarend geen uitgezette vis en de wolf geen schapen en de zeearend alleen maar ganzen.

 3. Niek Steggerda

  Meneer van Geneijgen is erg met zichzelf ingenomen.
  Echter wat hij verteld is klink klare onzin.
  Er broedde in Nederland voorheen niet meer dan ongeveer 15 koppels.
  Dit gebeurde op natuurlijke broedplekken, want van nature broeden zij op rotsrichels en die heb je niet zoveel in Nederland.
  Wij duiven liefhebbers hebben niet in de gaten gehad dat er nestkasten met grind geplaatst werden.
  De slechtvalk heeft zo goed kunnen gedeijen en pas toen het aantal koppels dmv deze nestkasten zich uit breidde tot meer dan 120 koppels waren, kregen wij als duivenliefhebbers er extreem last van.
  Het verhaal van dat pesticiden de slechtvalk bedreigd zouden hebben is onzin, er waren gewoon niet meer broedplekken.
  Van de 180 koppels zijn er dus hooguit 15 koppels op natuurlijke broedplekken. De rest broed in de nestkasten met grind.
  De slechtvalken zijn dus op een onnatuurlijke manier gepamperd en dit is dus ook niets anders dan fauna vervalsing.
  5 jaar geleden raakte ik 10 tot 35 duiven per jaar kwijt aan de slechtvalken, dit waren er vorig jaar 125 stuks.
  Van mijn jonge duiven van dit jaar, van de 16, 4 kwijt in een week. Voorheen kon ik mijn duiven vliegen, ook met de competities, nu niet meer, binnen 5 minuten zitten de slechtvalken er tussen. Ik heb Birmingham Rollers en die vliegen iets hoger dan postduiven. Meneer van Geneijgen kan met z’n vriendjes van de werkgroep slechtvalken zijn gang gaan, omdat de slechtvalk beschermd is, echt dit heeft niets te maken met natuurbescherming, er zit geen goed afgebakend beheer in en er is totaal niet nagedacht over wat in aantal koppels slechtvalken acceptabel is voor Nederland. Het is maar een klein landje en totaal niet ingericht op zoveel koppels. Wanneer wordt di slechtvalken beleid tot een halt toegeroepen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *