zaterdag 21 september 2019
Homepage | uitheemse vogels | Dronken parkieten in het ziekenhuis

Dronken parkieten in het ziekenhuis

Elk jaar rond deze tijd, wordt het (dieren)ziekenhuis in Palmerston, Darwin in Northern Territory Australië overspoeld met patiënten, die helemaal dronken en gedesoriënteerd zijn.
Het zijn niet de menselijke inwoners van de stad, maar de prachtige rode manchet Lorikeets, afkomstig uit de regio.

De vogels lijken al hun coördinatie te verliezen en vallen uit bomen of misen de zitstokken als ze proberen om tussen de takken heen en weer te springen. Ze belanden dan op de grond liggen daar tot ze gered wordenof gepakt door roofdieren.

Wetenschappers zijn niet zeker wat de oorzaak van dit vreemde gedrag is, dat leen gebeurt tijdens het moesson seizoen, tussen november en mei .Mogelijk heeft het iets ta ken met wat de vogels eten of een mysterieuze ziekte. Iets soortgelijks gebeurde met Zuidoost-Australië met de muskusparkiet, dat werd toegeschreven aan de consumptie van gefermenteerde eucalypt nectar. Experts zijn dan ook van mening dat iets dergelijksook hier aan de hand is en houden voedingsgewoonten van de loro in de gaten.

Het goede nieuws is, dat zodra deze mooie dronken vogels worden gecontroleerd in het ziekenhuis, zij snel genezen met een dieet van gezoete pap en vers fruit. Na een paar weken zijn ze weer helemaal fit en kunnen terug in het wild, zonder bijwerkingen.

Ondanks dat het aantal gevallen drastisch elk jaar toeneemt, zijn deskundigen van mening dat het mysterie van Australië’s ‘dronken’ Lorikeets ‘zo snel mogelijk moet worden opgelost. Onderzoek door Sherlock Holmes of Baantjer ?

Hoewel de rode manchet parkieten worden vaak verward met regenboog Lorikeets, zijn ze een aparte soort. De sociale en luidruchtige vogels voeden zich met nectar, insecten, fruit, bloemen en stuifmeel. Ze zijn zeer intelligent en zeer trainbaar en speels, het zijn prima huisdieren.

Bron: Australiangeographic.com, dailymail.co.uk,news.discovery.com, starescue.org
foto: “Trichoglossus rubritorquis -Cincinnati Zoo, CC BY-SA 2.0 via Commons

De mooie lori, die te diep in het glaasje kan kijken
De mooie lori, die te diep in het glaasje kan kijken

Bekijk ook

Dramatische vogelstand in Noord-Amerika: in halve eeuw tijd 3 miljard vogels verdwenen

In Noord-Amerika zijn in een halve eeuw tijd drie miljard vogels verdwenen. De afname is ...

1 opmerking

  1. Met rode manchet parkieten wordt bedoeld de roodneklori
    En muskus parkiet + muskuslori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *