maandag 17 juni 2019
Homepage | inheemse vogels | Drones ingezet om weidevogels te beschermen

Drones ingezet om weidevogels te beschermen

Er vliegen komend voorjaar 6 drones in Nederland om weidevogelnesten te traceren. Met de weidevogeldrone hoopt men veel meer weidevogelnesten op te sporen zodat boeren er rekening mee kunnen houden. Zonder de drone wordt slechts 20% van de nesten opgespoord en beschermd. Met de drone kan per uur tussen de 30 en 40 hectare weiland worden afgespeurd naar nesten. Een warmtebeeldcamera vindt de nesten. De eieren zijn door het broeden namelijk warmer dan de omgeving, waardoor ze te detecteren zijn.

Voordelen van de drone zijn dat het minder verstorend werkt voor de vogels, de locatie nauwkeuriger te bepalen is en de verkregen gegevens makkelijk in een landelijke database opgeslagen kunnen worden. De drone is erg gebruiksvriendelijk. Gebruikers hebben een eenvoudige opleiding nodig om verantwoord met de weidevogeldrone aan de slag kunnen en de weidevogeldrone gaat bijna volautomatisch te werk. Overigens blijven ook vrijwilligers nodig en actief om te nesten op te sporen en te beschermen.

bron: LTO Noord, 19/05/17

Onze nationale vogel de grutto wordt ook bedreigd

Bekijk ook

Duizenden Zuid-Hollandse sportduiven vermist na aanvaring met Franse storm

Ongeveer tweeduizend Zuid-Hollandse duiven die zondag door duivensporters in Frankrijk werden opgelaten, zijn vertraagd of ...

1 opmerking

  1. Kunnen ze er een stokje bij zetten? En dan weer zeggen dat de vogelliefhebbers de nesten leeghalen en voor heeeeel veeeel geld verkopen, lulverhalen zet er een camera bij en je ziet het zo.
    In plaats van dit soort lulverhalen op te hangen ,om jullie kas te spekken,lijkt stichting aap wel,die bedienen zich ook al jaren van dit soort praktijken, met als dieptepunt dat ze uit de eaza zijn gegooid,(overkoepelend dierentuin organisaties)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *