zaterdag 14 december 2019
Homepage | natuurbescherming | Drone helpt bij bescherming weidevogels

Drone helpt bij bescherming weidevogels

Agrarisch natuurvereniging Water, Land & Dijken spoort weidevogelnesten op met een weidevogeldrone. Deze drone helpt boeren en vrijwilligers bij het vinden en beschermen van vogels als kievit, grutto en tureluur.
Sinds vorige week vliegt Water, Land & Dijken (WLD) met deze speciale drone. Afgelopen twee jaar is deze specifiek ontwikkeld voor de weidevogelbescherming. Vanaf dit voorjaar vliegen er zes van deze drones in Nederland, waarvan één in Noord-Holland, deze is door WLD is aangeschaft. De drone is uitgerust met een gevoelige warmtecamera. Door het temperatuur verschil tussen de warme nesten en de koude omgeving zijn deze te lokaliseren. Deze warmtebronnen worden meteen met gps locatie opgeslagen.

WLD is een vereniging van boeren, die in de agrarische bedrijfsvoering ook rekening houden met natuur. Hier betekent dat vooral weidevogels beschermen. In het werkgebied, midden Noord- Holland (Laag Holland en Noord-Kennemerland) zetten zo’n 500 vrijwilligers zich elk voorjaar in om de nesten van weidevogels bij de boeren op te sporen. Door de nesten te lokaliseren kan de boer hier rekening mee houden met werkzaamheden op het land. Door bijvoorbeeld nog even te wachten met maaien of de nesten af te zetten voor grazende koeien.

Nu het voorjaar vordert en het gras langer wordt is het voor vrijwilligers best lastig de verstopte vogels te vinden. De drone is een mooi hulpmiddel die de vrijwilligers helpt bij het opsporen van de nesten. Er wordt een heel gebied geselecteerd die de drone systematisch af vliegt. Dit moet ‘s morgens vroeg vóór de zon op is, dan is het temperatuur verschil tussen de nesten en de omgeving het duidelijkst. Na de vlucht zie je een overzicht van alle warmte punten die mogelijk een nest kunnen zijn met gps coördinaten eraan.

Met de gps van een smartphone kunnen de nesten opgespoord worden. Ook kan de boer dit op te trekker gebruiken zodat hij automatisch een signaal krijgt als hij in de buurt komt van een nest.

Dit eerste seizoen is nog wat experimenteel, door de data die we verzamelen kan de herkenningssoftware steeds exacter worden. Nu worden warme bronnen als een haas en een gans al automatisch eruit gefilterd.

De eerste vlucht bleek al een succes. In een ochtend, is ruim twintig hectare grasland wat gemaaid ging worden, afgezocht. Hier zijn zes grutto nesten, een tureluur en een wilde eend gevonden. Zonder de drone waren hiervan zeker een aantal gemist, ze waren erg goed verstopt. Doordat er zoveel nesten lagen is met de boer afgesproken grote stukken van de percelen niet te maaien zodat de vogels hier in alle rust verder kunnen broeden en de kuikens beschutting hebben.

bron:regiopurmerend

Drones zijn er in alle maten

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

3 opmerkingen

 1. Kunnen ze er een stokje bijzetten .zodat onze kraaien.( Een van de intelligente vogel soorten) weten waar de eieren liggen.
  En dan zeggen dat de vogelhouder ze uithalen??
  Wat een intelligent volk? De kraai is nog slimmer.

  • Goedemiddag Long,

   Het mooie is juist dat door inzet van de drone nesten digitaal gemarkeerd worden met behulp van gps coordinaten. Zolang kraaien nog een Garmin kunnen besturen gaat dat dus goed ;)

 2. Denk niet dat hier iemand een stokje voor gaat steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *