maandag 27 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Dreigende opnamestop bij Vogelrevalidatiecentrum Zundert

Dreigende opnamestop bij Vogelrevalidatiecentrum Zundert

ZUNDERT – Sinds in 2017 de laatste cent werd uitgegeven van een provinciale subsidie, kampt het Vogelrevalidatiecentrum Zundert met financiële problemen. Er dreigt een opnamestop voor gewonde vogels en inheemse dieren.
In Zundert zit oprichter Charles Brosens van het Vogelrevalidatiecentrum met de handen in het haar. Zijn opvang dreigt aan succes ten onder te gaan.
Enkele jaren geleden kregen de Brabantse opvangcentra voor inheemse dieren van de provincie een flink bedrag om in drie jaar tijd te kunnen professionaliseren. Zo moest onder meer de coördinatie van bijvoorbeeld dierenambulances verbeteren, waardoor gewonde dieren op het juiste adres werden aangeboden.
Professionalisering
In 2017 was het provinciale bedrag op. Tegelijkertijd was de professionalisering ironisch genoeg in Zundert zo succesvol dat het Vogelrevalidatiecentrum het aantal aangeboden dieren enorm zag toenemen. ,,Kregen we er ooit jaarlijks ongeveer 2000 binnen, inmiddels zijn dat er zeker zo’n 6500. Met pieken, zoals nu, van wekelijks 400 tot 500 dieren.” Zo’n 80 procent vogels en 20 procent kleine dieren als egels, eekhoorns en bunzings.
Om die goed te kunnen verzorgen heeft het Vogelrevalidatiecentrum jaarlijks een begroting van een slordige 200.000 euro. ,,Met eigen inkomsten uit het bezoekerscentrum, de winkel en vooral ook de duizenden vogelhuisjes die bij ons worden afgenomen komen we een heel eind. Verder leunen we vooral op sponsors en donoren.” Maar: ,,Toch zitten we sinds 2017 met jaarlijks een gat van tussen de 50.000 en 60.000 euro.”
Op financiële steun van lokale overheden hoeft het centrum niet te rekenen, die wijzen op het regio-overschrijdende karakter van de opvang. Maar: ,,Ook bij de provincie krijgen we geen gehoor.”
Opnamestop
Zonder geld, dreigt een opnamestop. ,,We hebben vier professionele krachten. Die zijn hard nodig om de dieren de juiste verzorging te bieden en om de circa 150 vrijwilligers aan te sturen. Als wij één of twee van hen niet meer kunnen betalen, kunnen we minder dieren verzorgen.” Een opnamestop is dan noodzakelijk, dieren moeten worden geweigerd. Met het risico dat ze sterven.
Alle hoop is nu gevestigd op het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Na de zomer treft dat provinciebestuur een notitie van het Vogelrevalidatiecentrum op het bureau. ,,Hopelijk met als resultaat dat de noodzaak van financiële steun wordt ingezien.” Want: ,,Uiteindelijk vinden wij het vreselijk om gewonde dieren te moeten weigeren. Dat past niet in onze aard.”

bron:bndestem.nl

Redactie:
Soortgelijke berichten bereiken ons uit meerdere opvangcentra in ons land.

Ook in Ureterp loopt de opvang al lang op de tenen, daar worden jaarlijks rond de 10.000 dieren opgevangen en is er ook een jaarlijks exploitatietekort.

Jonge uilen, die na een storm uit de boom waren gewaaid en opgevangen in Ureterp

Bekijk ook

Heterdaadje! Vrouw voert vogels en krijgt standje (en de volgende keer een boete)

Een vrouw die  vogels ging voeren aan de Lepelaarsingel in Rotterdam-Carnisse heeft een standje gekregen ...

1 opmerking

 1. Ja dan doet lenie van het Hart? Zeehonden, En david van Gennip,stichting Aap, het beter ,zij hebben zich verzekerd van een riant inkomen als opvang?
  Dat is ook de reden dat zij altijd proberen in het nieuws te komen,wat dan ook lukt.
  Want wat is er nu intressant aan dat je een nest uilen of een bunzing opvangt.
  Nee een aapje uit Verweggistan of een neusbeer uit belgie ja dat is nieuws??
  Zij zijn voor verbieden,van dieren? En zij zullen de opvang in Nederland wel regelen,
  Dat is de reden dat deze de positief en negatief lijst promoot ,alles is gevaarlijk? Behalve de dieren die zij niet willen hebben,ja zo snijt het mes aan 1 kant, ja hun kant,verzekerd van een goed inkomen ,en een goed gevulde dierentuin ,ten koste van de liefhebbers.
  Deze zeehonden crèche, is niet veel anders ? Heel Europa is gestopt met de opvang ,er zijn er weer genoeg ,zij hebben goed werk gedaan, maar ? Om te stoppen ,verlies je inkomen? En ja? Dat is een grote drijfveer.
  Of je zou deze mensen kunnen helpen met opvang ,gewone nederlandse dieren ,als je bij dieren over nederlands kunt spreken? Zij hebben geen grenzen,
  Maar daar komt de liefhebber om de hoek kijken,ja mensen die iets voor de dieren doen,ja en dan haken de commerciële opvang af.
  Dus het opsturen van airmiles zou misschien beter besteed kunnen worden ,en het geld van goede doelen ook,
  In een ieder geval naar de daadwerkelijke opvang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *