dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Door uitstekend beheer zijn de patrijzen er weer

Door uitstekend beheer zijn de patrijzen er weer

Jan Hendriks kreeg na jaren en jaren weer eens patrijzen voor de lens. Hij kende ze uit zijn jeugd en is opgetogen dat ze met het juiste beheer van het platteland blijkbaar terugkeren. Hun kopjes boven het stoppelveld werden prompt de foto van de maand.
“Aangemoedigd door een collega-vogelaar die patrijzen had gezien, ging ik enkele weken geleden op weg. Ik had het vaste voornemen het grensgebied tussen het Limburgse Echt en het Duitse Selfkant intensief af te speuren om ze ook weer eens te zien en zo mogelijk te fotograferen. En wat schetst mijn verbazing: ik ontwaarde hun kopjes al met het blote oog vanuit de auto in het eerste stoppelveld langs de weg!”
Vader patrijs hield de wacht
“Schuw waren ze niet. Ze zaten zo’n 25 meter van de weg, dichtbij een maïsveld en lieten zich goed fotograferen. Zelfs passerende fietsers konden hun rust niet verstoren. De groep bestond uit een ouderkoppel en acht kuikens. Vader patrijs stond praktisch de hele tijd hoog opgericht en hield de omgeving in de gaten. Diezelfde middag heb ik op een andere akker nóg een troepje gezien.”
De patrijzen uit mijn jeugd
“Patrijzen stonden al een hele poos op mijn verlanglijstje. Ik kende ze uit mijn jeugd. Toen zag ik ze uit bijna iedere pas gemaaide graanakker wegvluchten als ik er vliegerde of tussen de opgezette korenschoven speelde.”
Bestrijdingsmiddelen slaan de akkers dood
“Ik had de hoop al bijna opgegeven, want veel dieren zijn zo goed als verdwenen uit het gebied. Volgens mij is dat niet zozeer aan de jacht te wijten, maar vooral aan de ‘moderne’ manier van werken van veel plaatselijke akkerbouwers. Het overvloedige gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen na het oogsten slaat de akkers compleet ‘dood’. Geen ree, fazant of patrijs is er nog te zien. Alleen heel af en toe een haas die de indruk maakt dat hij zich op de kale vlakte verre van gelukkig voelt.”
Gemengde gewassen en wilde veldbloemen
“De laatste jaren ondernemen beheerders en boeren gelukkig pogingen om weer wat leven in het gebied te krijgen. Tussen de gebruikelijke maïs-, aardappel- en tarwevelden zie je steeds meer akkertjes met gemengde gewassen, waartussen zelfs de traditionele veldbloemen welig tieren. Een paar hectaren verspreid over het gebied zijn zelfs met wilde plantenmengsels ingezaaid. De meeste boeren ontzien daarbij de randen van hun akkers.”
Uitstekend beheer
“Die akkerranden en gemengde gewassen hebben resultaat, want op zonnige dagen zijn er deze zomer weer volop kleine zangvogels en vlinders, waaronder zelfs af en toe een koninginnenpage. Ook buizerds en torenvalken zijn in behoorlijke aantallen te zien, wat wijst op heel wat muizen in het gebied. De laatste jaren bezoeken mijn vrouw en ik samen ook vooral natuurgebieden in Nederland, waar door het uitstekende beheer gelukkig steeds meer te zien is. En nu dus de kers op de taart: de patrijs.“

bron: vogelbescherming

Patrijzen in de winter

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

2 opmerkingen

  1. Jawel helemaal mee eens.door de randen in te zaaien.en akkerwallen te laten staan .krijgen we onze? Oude biotoop terug

  2. Niet schuw,misschien uitgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *