zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Doodsoorzaak 337 spreeuwen nog steeds onbekend

Doodsoorzaak 337 spreeuwen nog steeds onbekend

DEN HAAG – Het is nog steeds niet duidelijk waaraan de 337 spreeuwen en twee houtduiven in het Huygenspark zijn overleden. De gemeente sluit niet uit dat de vogels vergiftigd zijn. Daarom doen onder andere de universiteit van Wageningen en de Erasmus Universiteit onderzoek naar de doodsoorzaak. De uitslagen hiervan worden binnenkort verwacht.

‘De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ons laten weten dat de dood van de spreeuwen in ieder geval niet te wijten is aan het West-Nijlvirus. Dit virus komt geregeld voor onder trekvogels’, vertelt een woordvoerder van de gemeente. ‘Ook zijn de dieren negatief getest op het usutuvirus, een vogelziekte die bij merels voorkomt.’

Buurtbewoners denken dat het iets te maken heeft met 5G-testen van de gemeente. De gemeente test in de buurt een nieuw netwerk voor mobiele telefonie. Volgens de woordvoerder ‘is er nog geen aanwijzing’ dat de dood van de vogels te maken heeft met deze test.
Tijdelijk uitlaatverbod voor dieren
Omdat niet kan worden uitgesloten dat de dieren zijn vergiftigd, is er sinds eind oktober tijdelijk een algeheel uitlaatverbod in het park van kracht. De Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad heeft al eerder schriftelijke vragen over de dode spreeuwen gesteld.

Een paar grote bomen in het Huijgenspark zijn al jaren een verzamelplek voor vogels die doortrekken naar warmere gebieden. Zij zitten er dan vaak voor een periode van drie à vier weken. De afgelopen jaren werden echter nooit dode dieren in het park aangetroffen. Wel werden vielen in 2017 tientallen kauwen dood neer uit de bomen in de omgeving van de Haagse Hogeschool. Het is nooit duidelijk geworden waarom dat gebeurde.

bron/citaat:omroepwest

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

1 opmerking

  1. Als er een zeker gevaar is voor dieren/vogels vanwege al of niet vergif, dan is er ook een “zeker gevaar” voor/bij mensen, en zeker voor/bij kinderen.
    Vergif is toch niet alleen opspoorbaar via bloedonderzoek. Dit kan toch ook via andere onderzoeken (maag, darmen, uitwerpselen, etc.)
    Als het eventueel te maken zou hebben met 5G testen, waarom dan geen testen-onderzoeken in dat verband in de onmiddellijke omgeving-bomen waar de dieren-vogels verblijven-overnachten. Eventueel dieren-vogels verjagen naar andere oorden, en bekijken als er zich nog dergelijke voorvallen, dode spreeuwen, zich voordoen.
    Zelfs via hersenonderzoek dode spreeuwen is het mogelijk met betrekking tot 5G testen en of vergif.

    Ongeveer een maand verder en nog niks van resultaat, van mogelijke oorzaak. Buiten de verklaring dat het geen virus is (West Nijl virus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *