zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Dode kraai als vogelschrik shockeert wandelaars: “Wie doet zoiets? Als kinderen dit zien, krijgen ze er nachtmerries van”

Dode kraai als vogelschrik shockeert wandelaars: “Wie doet zoiets? Als kinderen dit zien, krijgen ze er nachtmerries van”

RONSE – Op een akkerveld in Ronse staat een paaltje waar een dode kraai is aan vastgemaakt, bedoeld als vogelschrik. Tot grote ergernis en verontwaardiging van wandelaars die er passeren.
De mooie najaarsdagen nodigen uit om te wandelen. In Ronse is het natuurgebied aan de Ooststraat en Rotterij in trek. Een lezer van onze krant, die liever anoniem wil blijven, kwam echter een luguber tafereel tegen.

“Ik wandelde in Ter Guchten, een landweg tussen de Ooststraat en Rotterij, en zag daar op een bewerkt veld een kraai hangen”, zegt ze. “Even dacht ik dat het een speelgoed kraai was, maar nee. Het is een echte kraai die aan zijn poten opgehangen is om te dienen als vogelschrik. Ze hangt dan wel een twintigtal meter van het wandelpad, je ziet zonder bril duidelijk de vogel hangen. Kinderen vinden zoiets niet leuk. Dat is nu echt niet meer van deze tijd om dode vogels op te hangen. Er zijn zeker genoeg ander methodes om vogels te verjagen.”

Tijdens ons bezoek kwamen we een andere dame tegen die de hond uitliet en ook al voorbij de dode vogel was gewandeld. “Ik ben geshockeerd”, zegt ze. “Wie doet nu zoiets. Ze zouden dit moeten verbieden. Als kinderen dit zien, dromen ze er nog van.”

Weinig efficiënt

Regiobeheerder Xavier Coppens van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) kent de praktijk. “Vroeger gebeurde dit regelmatig, maar de wetgeving is veranderd. Het is nu verboden door de wet op de vogelbescherming”, zegt hij. “Dat helpt even als vogelschrik, maar ook echt niet lang. Vogels hebben het rap door. Ik ga het doorgeven aan de milieu-inspectie en die zal optreden.”

Dat de dode vogel niet veel helpt zagen we zelf. Bij onze aankomst zaten er tien kraaien op het veld.

redactie: Als al wat oudere redacteur moet ik dan al heel wat nachtmerries hebben gehad !

bron/citaat: nieuwsblad.be
foto: Cameraman, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14346809

De zwarte kraai

Bekijk ook

Wie vond het nodig om mijn voliere open te maken?

OMGEVING KASTELENLAAN IN RODEN. Vannacht 01-07-20 vond iemand het blijkbaar nodig mijn volière open te ...

1 opmerking

 1. Mensen schrikken over al van, iets wat 20 jaar geleden niet gebeurde?
  Vreemd zijn de schrikreactie s van de mensen veranderd,
  Een dode kraai gebeurde vroeger altijd, niemand schrok daarvan
  ,nu schrikt men niet meer van ? Iemand die zijn keel word doorgesneden ,iemand die opzettelijk word aangereden,een ambulance medewerker die word belaagd, mensen die met 80 door een woonwijk rijden met kinderen? Een oude vrouw die gerold word?
  Nee van een dode kraai,? Een muis die in een klem word gevangen,een jager die een konijn schiet? Een hert dat word afgeschoten in de duinen.
  Ja onze belevingswereld is opgedrongen ? Anders geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *