zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Dit is waarom je nog steeds ooievaars in Nederland ziet

Dit is waarom je nog steeds ooievaars in Nederland ziet

Het is een uitzonderlijk goed jaar geweest voor de Nederlandse ooievaars, wordt verteld in Vroege Vogels. Waar er in 1982 nog maar één wild paartje in ons land broedde, nestelden er afgelopen voorjaar maar liefst 1200 paartjes ooievaars. Met een gemiddeld broedsucces van ongeveer 1,5 jong per nest, komt dat neer op ruim 4.000 ooievaars!
Na het dieptepunt in de jaren zeventig en tachtig, werden zogeheten fokstations opgezet. Daar werden ooievaars gefokt en in de natuur losgelaten. Sinds tien jaar is de stand van de ooievaars weer zo goed, dat die fokstations hun activiteiten hebben gestaakt.
Trek
Van oorsprong is de ooievaar een trekvogel. De jonge vogels hebben die trekdrang ook nog steeds in hun genen zitten. Maar in veel gevallen vertrekken ze alleen, zonder hun ouders. Want de oudervogels hebben ontdekt dat het in de winter ook goed toeven is in Nederland.

Wanneer de voedselsituatie in het najaar in orde is, besluiten veel volwassen ooievaars om de winter hier te blijven. Is het een volgend jaar minder, dan kunnen diezelfde vogels net zo makkelijk besluiten om dat jaar wél naar Zuid-Europa te trekken.
Weidevogels
De sterke opkomst van de ooievaar is voor sommige weidevogelbeschermers een doorn in het oog. “Maar dat is nergens op gebaseerd”, benadrukt Dick Jonkers van de Stichting Ooievaars Research en Know-how, STORK. “Uit onderzoek met infraroodcamera’s bij weidevogelnesten blijkt dat ooievaars geen rol van betekenis hebben in de predatie van nesten.”

bron:nporadio1.nl

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

2 opmerkingen

  1. Volgens peppie en kokkie, zouden de ooievaars uitsterven? Omdat er géén insecten meer zijn?
    Je je weet wel hooimijer en opperman.
    Hoe kan dit dan weer? Teveel ooievaars?

  2. Worden ze soms bijgevoerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *