zaterdag 18 januari 2020
Homepage | vogelverenigingen | Dieven slaan toe op vogelbeurs: zes dure vogels gestolen

Dieven slaan toe op vogelbeurs: zes dure vogels gestolen

Bij een van de stands van de Vogelbeurs in Zwolle vandaag zijn zes dure vogels gestolen.
Daarnaast zijn meerdere bezoekers bestolen door een zakkenroller. Dat bevestigt organisator Bert Stiphout. ,,Ik word hier wel nijdig om.”

De grootste Vogelbeurs ter wereld vindt twee keer per jaar plaats in de IJsselhallen en is volgens Stiphout – ‘helaas, helaas’ – een populaire plek voor zakkenrollers. Sommige vogels verwisselen voor een paar duizend euro van eigenaar. ,,Er wordt veelal contant betaald, mensen hebben veel geld bij zich om meerdere vogels te kopen. Ze letten even niet op en dan is het te laat… Ik zie ook dames rondlopen met de tassen gewoon open. Sommige mensen zijn te goed van vertrouwen.”
Hij had ook vandaag zo’n tien man beveiliging rondlopen. Een speciaal bedrijf met opgeleid personeel. ,,Maar het is zo’n enorme oppervlakte; drie kilometer aan stands. Wie kwaad wil…” Naast zakkenrollerij, dus ook diefstal van de dure vogels: ,,Heel brutaal, maar het gebeurt gewoon waar je bij staat. We waarschuwen iedereen, maar het is bijna niet tegen te houden.”

Goed verkocht
Toch wil Stiphout niet de indruk wekken dat het alleen maar kommer en kwel was op zijn beurs. ,,Voor zover ik weet was ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit tevreden over hoe de vogels werden verzorgd. Er is maar één vogel in beslag genomen.” En dat is best bijzonder als je bedenkt dat er ruim honderdduizend kanaries, duiven en andere vogels aanwezig waren, weet de voorzitter van De Voilièrevriend, die deze markt al vele tientallen jaren organiseert.

De verkoopdag, waarvoor de IJsselhallen waren afgehuurd, trok dit keer zesduizend betalende bezoekers. Zo’n duizend minder dan vorige edities, vertelt Stiphout. Hij kan die daling niet precies verklaren. ,,We organiseren dit evenement twee keer per jaar. De beurs in het najaar wordt altijd wat minder bezocht omdat je dan de winter in gaat. Niet iedereen neemt het risico: vogels zijn immers kwetsbaar.”

Om als eerste bij de mooiste en goedkoopste vogels te zijn, hadden sommige bezoekers ‘van buiten Nederland’ zelf een verkoopkraam gehuurd. Daardoor konden ze al vroeg in de hal zijn. ,,Ik weet dat het gebeurt en het is niet de bedoeling. We hebben al iets bedacht voor de volgende editie. Wat? Ja, dat zeg ik natuurlijk niet…”

bron: AD.NL

Alexanderparkiet, een kleurrijke en imposante vogel

Bekijk ook

VOGEL2020: een eerste terugblik en vooral dank van de voorzitter

Beste mensen, Vogel2020 is voor de meesten van ons achter de rug. Echter nog niet ...

10 opmerkingen

 1. Ja 1 vogel in beslag genomen?
  Heb nog géén wanklank gehoord,
  Maar daar zullen de antie dier houders ? Ook géén bericht de deur uitdoen daat het een stuk beter gaat.
  Ach ze zullen die zaterdag wel moeten werken,hadden géén tijd.
  Ja dieven ? Heb je overal en zullen overal aanwezig zijn.
  Maar deze kijken naar de slachtoffers ,ruim van te voren? Je word geobserveerd voor je gerold word,
  En ja ik had ook mensen die achteloos een portomonee met veel geld op de kraam legden.
  Hun daar aan het verstand gebracht ,dat de binnenzak of om de nek of aan de voorkant de enige goede plaats is.
  Maar ja?
  En de vrouwen? Ja er waren ?en er komen er steeds meer.
  Nee niet alleen oudere dames ook jongeren hebben de liefde voor deze dieren gevonden.
  En ? Ja ze hebben er soms ook veel vertsand van.
  Succes dames

 2. Misschien is een lok beurs een optie,net als lok fietsen.

 3. Zakkenrollers kunnen ook een invloed hebben minder aantal bezoekers.
  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat meermaals vrouwen daar bij betrokken zijn bij dergelijke bendes. Meermaals jonge vrouwen, zelfs tieners.
  Minder bezoekers zal wel te maken hebben met verscherpte grenscontroles vanwege allerhande extra maatregelen. En waar bij die verscherpte grenscontroles meerdere proces verbalen. Ook met betrekking vogelmarkt Zwolle. Maar die halen de media niet, en worden wel gebruikt in verband met algemene maatregelen. Zoals een algemeen verbod, en of algemeen doden van dieren/vogels bij een of andere aandoening-ziektes. Zoals in Belgie vanwege varkenspest het algemeen doden van alle varkens binnen die afgebakende – besmette zone van 63000 hectare. Ook die van particulieren-hobbyisten.
  Ben eens benieuw hoe Nederland reageert als dit ook bij hen van toepassing is, zoals bij vogelgriep. En bij particulieren – hobbyisten dieren vogels worden vernietigd.

  Jammer genoeg zal diefstal, personen met kwade, slechte, bedoelingen, blijven bestaan. Dus ook diefstal van/bij vogels.
  De vraag is wanneer en of hoe zijn die dure vogels gestolen.
  Bij de opbouw van de vogelmarkt?
  Waren die zo’n tien man, speciaal opgeleide personen bij de opbouw vogelmarkt ook al aanwezig? een opgeleide personenaantal dat bij dergelijk evenement veel te weinig is.
  Het zelfde wat betreft huren van kraampje. Zolang vogelmarkt bestaat worden vogels verhandeld voor de officiéle opening. En om die vogels daarna al of niet te verhandelen op die zelfde vogelmarkt. Het zelfde met verkoop van vogels op parking.

  Waarom geen extra maatregelen, zoals inhuren van bevoegde personen in burger (politieagenten)?
  En via allerhande media die extra maatregelen ruim op voorhand bekendmaken. Die ervoor zorgen dat personen met slechte/kwade bedoelingen (diefstal, zakkenrollers, etc,) worden afgeschrikt.
  En niet;
  ” wij hebben al een oplossing, maar die zeg ik niet”
  Dit is de vogelmarkt verkopen naar de buitenwereld. In de eerste plaats de Media.
  Want die oplossing moet vermeld zijn bij huis-marktreglement.
  En dan in de eerste plaats worden toegepast. En waarvan iedereen weet dat al die verschillende controles niet mogelijk bij dit beperkt aantal bevoegde personen voor bij dergelijk mega vogelevenement. Waar volgens de vogelmarktverantwoordelijke 100000 vogels aanwezig zijn, en bezocht wordt door 6000 a 7000 personen. en waar er een omzet van verschillende miljoenen Euro’s mee betrokken is.
  Om maar te zwijgen wat totale netto winst aangaat.
  Wel gebruik, besteed, daar een deel van wat algemene belangen aangaat. En niet alleen persoonlijke belangen.

  Speel open kaart:

  Laat de media toe vanaf bij opbouw vogelmarkt, bij binnenrijden voertuigen, bij binnenbrengen vogels, Ijsselhallen. Het zelfde wat bevoegde personen aangaat met betrekking tot allerhande controles aangaat.

  Maar niet zoals nu.
  Waar eerst moet aanmelden bij bevoegde hoofdpersonen vogelmarkt.
  Iedereen weet dat”negatieve” media, en of alles wat daar bij hoort, geen kans heeft, niet zal worden toegelaten.

 4. Nog aan toevoegend:

  Die aanwezige camera’s media en of bevoegde personen in burger, kunnen ertoe bijdragen dat allerhande onregelmatigheden zoals diefstal worden opgespoord, worden opgelost, zelfs worden verhinderd. Vergelijk het met bewakingscamera’s. Nog een voordeel is dat het mobiel is, en om het even waar in de IJsselhallen kan worden gebruikt. Bovendien is alles officieel Wettelijk. Kunnen nadien beelden bekeken en of gebruikt worden.

 5. Nu er van de gestolen vogels meer informaties bekend zijn, begrijp ik nog steeds niet hoe dergelijk iets voorvalt als alles legaal verloopt.
  7 vogels Pyrrhura Molinae in verschillende kleurslagen, mutaties/mutanten. Met onder andere volgende vogelringgegevens: NB18-222 en waar de meeste informatie op fora’/forums, sociale media, etc, in het Engels gebeurd.
  NB staat voor: Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.
  18 staat voor: jaartal van uitgave, jaartal van vogel.
  222 staat voor: volgnummer. Betekent dat de eigenaar-aanvrager vogelringen op zijn minst dit aantal van 222 vogelringen heeft besteld bij NBvV.

  Bevonden die gestolen vogels dan in een kooi-loper? Of had de persoon die deze vogels verkocht niet voldoende overzicht van de te koop gestelde vogels? Bijvoorbeeld door het grootte aantal dat aanwezig was. Zie onder andere verschillende volgnummers vogelringen.
  De informatie in het Engels op Nederlands parkietenforum. Wat er op neerkomt dat de eigenaar de Nederlandse taal niet meester is. Wat erop neer komt dat die persoon een Buitenlander is die in Nederland woont. Maar nog meer aannemelijker is, dat die persoon die de vogels verkoopt niet de aanvrager is van de vogelringen uitgegeven door NBvV.
  En dan snap ik ook de onmiddellijke reactie-melding van de marktverantwoordelijke vanwege vogelringen NB.
  Meer dan 220 vogelringen met dezelfde binnendiameter bestellen bij NBvV, Is er dan nog spraken van hobby? Of gaat het eerder om winst (beleggen) waar elders wordt naar verwezen.

  Als alles een legaal verloop kent is het natuurlijk een spijtige zaak.
  Ook iemand die vogels verkoopt kan een camera voorzien als beveiliging.
  Maar vanwege Wet op Privacy houdt dit wel bepaalde risico’s in. De beelden-foto’s mogen in het openbaar niet te bekijken zijn, Zoals Online.
  Wat velen vergeten bij dergelijke filmpjes-foto’s Online te plaatsen waarop derden, andere personen, herkenbaar zijn. Men heeft te toelating nodig van die derden, van die andere personen.

  • Je kunt bv 10 ringen bestellen met volgnummer beginnen met 221,net te snel oordelen komt de geloofwaardigheid niet ten goede.

   • En als bij een van de gestolen vogels, vogelring met een laag volgnummer voorkomt.Volgnummer die begint met 0, wat dan. Gaat het dan om 10 ringen bestellen, of eerder om honderdtallen.
    Of werd dit aantal vogelringen in groep voor Pyrrhura soorten aangevraagd. Want bij ANBvV was er een speciaalclub Pyrrhura. En waarvan een van de verantwoordelijke personen ook Moderator is bij Nederlands vogelforum.

    Maar ja dergelijke vaststellingen mogen in Nederland niet aangekaart worden. En zeker niet als het te maken hebben met grootste Nederlandse vogelbond.

    Maar aan de andere kant begrijp ik het wel, als je ziet wie eigenaar is van de Site van die vogelbond, en die eigenaar is van nog meerde vogels Sites. Een commercieel bedrijf die zelfs Online dieren/vogels verhandelt. En dit is enkel in Nederland mogelijk.

 6. Trouwens komen die gestolen vogels Pyrrhura Molinae voor op/bij Bijlage B en wat er op neerkomt dat nodige formaliteiten vereist zijn.

  Nogmaals: als alles volgens de regels verlopen is, alles legaal is, dan komen die gestolen vogels meer dan waarschijnlijk niet meer terecht in het vogelcircuit, maar worden die vogels gebruikt voor de kweek (Beleggen).

  Diegenen die beweren dat AID en NVWA dat allemaal moeten controleren klopt niet.
  Tegenwoordig gebeuren dergelijke controles vanop afstand. Daarom dienen die registratie plicht van al wie vogels verhandelen. Zelfs meer dan een jaar nadien worden nog sancties genomen.
  Maar jammer genoeg worden die gegevens (onregelmatigheden) ook gebruikt bij/voor algemene belangen-maatregelen. En waar hobbyisten de eerste dupe van zijn.
  En dat begrijpen velen niet, of willen het niet begrijpen. Vooral Nederlanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *