zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Dierentuin Best treurt na diefstal zeldzame vogeltjes

Dierentuin Best treurt na diefstal zeldzame vogeltjes

Uit de dierentuin van Best zijn in de nacht van donderdag op vrijdag elf Europese Bijeneters gestolen. Waarschijnlijk worden deze even zeldzame als kwetsbare vogeltjes naar het buitenland gesmokkeld en verkocht, vermoedt parkmanager Tim van Laarhoven.

Dat wil zeggen: in het gunstige geval dat de beestjes hun bange avontuur zo lang overleven. Van Laarhoven: ,,Europese Bijeneters zijn geen sterke vogels. Ze zijn klein en vatbaar voor stress. ’s Nachts gevangen en op vervoer worden gezet; dat zal ze flink van streek hebben gemaakt. Het is bovendien moeilijk om goed voor ze te zorgen. Ze moeten levende insecten eten, in het verblijf mag het nooit te koud worden. Als de dieven ze zomaar in een kooitje stoppen, houden ze het niet lang vol.”

Broeden
Als ze al blijven bleven, zullen de vogels zich sowieso niet meer voortplanten, denkt Van Laarhoven. ,,Bijeneters hebben een ingewikkelde manier van broeden. Wij maken altijd een lemen muur voor ze, waarin ze gangen graven van wel een meter lang. Aan het eind daarvan bouwen ze een nestje. En ja, als je zoiets voor ze in elkaar wilt zetten, moet je geen amateur zijn.”

De dieven kenden hun waar overigens goed genoeg om te weten waar ze moesten zijn. ,,Ze hadden op precies de juiste plek het hek geforceerd, ze wisten blijkbaar dat Europese Bijeneters veel waard zijn op de illegale markt. Hoeveel precies? Dat durf ik niet te zeggen. Maar ze zijn zeldzaam, en dat betekent duur.”

Zeearend
Voor BestZOO telt het financiële aspect minder zwaar, zegt Van Laarhoven. ,,Zo’n diefstal hakt er gewoon echt in, het is heel treurig. Gelukkig gebeurt het bijna nooit, de laatste keer is al twintig jaar geleden. Toen werd er een zee-arend gestolen. Nee, daar hebben we nooit meer een spoor van gevonden. En ik vrees dat we deze elf vogeltjes ook niet meer terug zullen zien.”

bron: ad.nl
foto: eerder gepubliceerd

Merapi-edit

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *