dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | DIERENORGANISATIE EIST VERBOD HAANSLAAN EN GANSKOPPEN

DIERENORGANISATIE EIST VERBOD HAANSLAAN EN GANSKOPPEN

Nadat dierenorganisaties een verbod eisten op het oud-Nederlands spel zwientie tikken, richten zij hun pijlen nu ook op Belgische (lokale) volkstradities als haanslaan, ganskoppen en gansrijden.

Negen Nederlandse en Belgische dierenbelangenorganisaties, waaronder Comité Dierennoodhulp, Animal Rights en Een Dier Een Vriend, hebben gezamenlijk een brief gestuurd hierover aan de Belgische minister van dierenwelzijn Ben Weyts. Ze eisen dat de spelletjes, “waarbij dierenmishandeling centraal staat”, onmiddellijk worden gestopt.

Bij het haanslaan in Riemst worden ongehuwde vrouwen geblinddoekt waarna zij met een zwaard het hoofd van een speciaal hiervoor gedode haan moeten slaan. Bij het ganskoppen in Voeren gebeurt hetzelfde, maar dan met een gans. In verschillende Antwerpse polderdorpen wordt volgens de dierenorganisaties het gansrijden gespeeld, waarbij het hoofd van een gedode gans wordt afgeslagen door ruiters.

Dierenrechtenorganisaties probeerden vorige maand al om het spelletje zwientie tikken, waarbij deelnemers geblinddoekt zo snel mogelijk een varken in een modderpoel moeten aantikken, niet door te laten gaan.

bron: vroegevogels/ANP

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

  1. Het onnodig doden voor vermaak ,is volgens mij? Niet noodzakelijk,Al moeten we ons afvragen of het dood slaan van een mug of vlieg? Niet hetzelfde is ,het uitrekken van een teek en verbranden ,is geacepteerd,het vergiftigen van ratten ook,evenals het nekbreken van een muis in een valletje.
    Ja ? Waar zitten de grenzen.
    Daar ? Waar je zelf géén hinder ondervind van iets,en een ander ergens op wijzen wil, het liefst met een bestraffende vinger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *