zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Dierenbeul actief in Houthulst: 22 vinken onthoofd, kooien kapot gestampt

Dierenbeul actief in Houthulst: 22 vinken onthoofd, kooien kapot gestampt

Vinkenier Kris Verslype (42) uit Houthulst beleeft momenteel maar weinig plezier aan zijn reis in Turkije. Toen hij gisterenochtend aan de ontbijttafel zat, kreeg hij opeens telefoon van zijn moeder. “Ze vertelde dat al onze vinken gestolen waren, in totaal 27 stuks. Alle kooien waren stuk gestampt. Een vink konden we terugvinden in de tuin, maar na onderzoek bleek dat er 22 vinken om het leven gebracht waren in een bos. Ze werden brutaal onthoofd”, zegt Kris aangeslagen. Hij dient klacht in bij de politie.
Kris is een vinkenliefhebber in hart en nieren. Hij beoefent zijn hobby al 20 jaar maar dat verloopt met ups en downs. Acht jaar geleden werden er 4 vinken gestolen uit zijn tuin. Ook enkele maanden geleden was dat het geval. Kris zette toch door en bouwde zijn hobby verder uit. Maar wat hem nu overkomen is, tart alle verbeelding. Al zijn vogels werden tijdens zijn reis in Turkije uit de kooien gestolen en brutaal vermoord.
Onthoofd in bos
“Ik zit momenteel in Turkijke tijdens een tiendaagse reis, waar ik weldra van terugkeer”, zegt Kris. Gisterenochtend belde mijn moeder me op dat er een inbraak was geweest. In de tuin bleken al mijn vinkenkooien brutaal kapot gestampt te zijn en waren al mijn 27 vogels verdwenen. Een vonden we terug op het terras, maar van de andere vogels was er geen spoor. Ik rook meteen onraad en belde vrienden op om te gaan zoeken. Zij zorgen ook voor onze vinken als we in verlof zijn.”
“We deelden ook een oproep via Facebook en kregen heel wat tips binnen. Gisterenavond kregen we plots een bericht dat er vuilniszakken werden teruggevonden in het bos van Houthulst. Er zaten restanten in van mijn vogelkooien. Vrienden gingen meteen op onderzoek en de politie werd verwittigd. Wat ze gevonden hebben in het bos is echt ziekelijk. In een plastieken zak bleken 22 vinken te zitten waarvan het hoofd was afgerukt. Ze zijn dus gewoon brutaal vermoord! Ik vermoed dat ze de vinken misschien wilden doorverkopen maar doordat we zo snel op de diefstal zijn gebotst hebben ze hen dan maar om het leven gebracht. De andere zijn nog spoorloos. Ik ben er echt het hart van in.”
Wat ze gevonden hebben in het bos is echt ziekelijk. In een plastieken zak bleken 22 vinken te zitten waarvan het hoofd was afgerukt. Ze zijn dus gewoon brutaal vermoord
Enorme jaloezie
Kris zijn vrienden deden al aangifte bij de politiezone Polder en dat zal hij ook zelf doen bij zijn terugkomst. Hij zal ook het Agentschap Natuur en Bos inschakelen. Of hij zijn hobby wil verder zetten is nog onduidelijk. “Ik ben erg aangedaan en wil dat de daders gestraft worden. Voor mij is het houden van vinken en deelnemen aan wedstrijden puur een hobby. Het zijn zo’n mooie vogels en ik doe dit voor het plezier. Maar er is zoveel jaloezie in die wereld. Mijn hobby en mijn vakantie zijn nu een echte nachtmerrie geworden. Verschrikkelijk.” De politie zal de zaak onderzoeken.

bron: hln.be

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

5 opmerkingen

 1. Lijkt mij één of andere wraak actie.

 2. Dit kan of zou op géén enkele wijze mogen plaatsvinden
  kan niet beoordelen of dit een wraakactie is of niet.
  maar dood maken .kunnen deze beestjes niets aan doen.
  als je het niet ééns bent dat , er mensen zijn die vinken houden, zou je om tafel moeten gaan zitten.
  de natuurliefhebbers? zijn al vele jaren bezig om dit te gaan verbieden.net als vissen? En het houden van duiven? En konijnen? En vogels in het algemeen.
  maar of dit nou de oplossing is.
  lijkt mij toch niet.

 3. ik doe nu bewust voorkomen dat dit door de natuurliefhebbers komt.
  net zoals deze al vele jaren doet voorkomen dat de natuur leeggeroofd wordt door de vogelliefhebbers.
  wat vaak gesuggereerd wordt door mensen zoals een Eduard opperman.onbezoldigt opsporings ambtenaar.
  nee .het beschuldigen over en weer heeft nog nooit tot een oplossing geleid .
  jammer dat deze opsporingsdienst dat niet snapt.
  het versterken van elkaar begrip voor de natuur , leidt tot een beter oplossing.

 4. Ik denk niet dat dit door de natuurliefhebbers komt. Maar eerder in de richting hoe- waar vinkensport-wedstrijden. vinkenwedstrijden-zettingen gebeuren langs openbarewegen die voor de vinkenzettingen verkeers vrij worden gemaakt. Ook de rust-stilte moeten in acht worden genomen tijdens de wedstrijden. Niet iedereen is daar mee gediend, vooral buurtbewoners. Er waren-zijn al meermaals klachten, zelfs om vinkenwedstrijden te verbieden. Maar dit is niet zo eenvoudig, want sinds 2013 is de vinkensport toegevoegd-opgenomen aan-bij het immaterieel cultureel erfgoed (Vlaams cultureel erfgoed). Wat neerkomt dat het erkend word als een volkssport en daar eigenlijk niks mag aan veranderen. Dus eigenlijk ook niet vinkenwedstrijden langs openbare wegen.
  Maar er is nog een andere vaststelling, namelijk toename van mutaties-mutanten (het zogenaamd op twee paarden wedden). Of simpel gezegd: “beter iets dan niets”. Doordat vinkenwedstrijden als volkssport is erkend zou toekomst gericht die mutanten-mutaties niet langer toegelaten worden. En waardoor bij de vinkeniers er een onderlinge strijd is, niet alleen wat wedstrijd-prestige aangaat, maar ook wat toekomst voortbestaan aangaat. “Jongere” vinkeniers zijn eerder geneigd naar mutanten-mutaties, “oudere” vinkeniers houden zich eerder aan het orginele (natuurvink-wildkleur). Maar zonder jeugd heeft vinkensport, net als zovele andere hobbys, geen toekomst. wat er opneer komt dat het niet zo simpel wordt om de mutaties-mutanten te verbieden. En waar het financieel aspect steeds meer en meer een belangrijke rol speelt.
  Dus denk ik ook dat het eerder te maken heb met wraak en of jaloezie.

 5. Dat zou best kunnen.?
  Maar onze ? Groeperingen die? De natuur een warm hart toedragen,net als overings de vogel en andere dieren houders?
  Worden meestal of bijna altijd ? Afgeschilderd! Als vogel liefhebbers ? Die deze uit de natuur roven? Na ringen?
  Onzorgvuldig ringen,manipuleren, met ringen?
  Kijk maar eens na de uitspraken van eduard Opperman,? Deze goede onbezoldigde ambetenaar geeft zelf politie mensen les ? In zijn visie?
  Maar ook de uitspraak van henri ? Over het leeghalen van eieren uit de geplaatste nestkasten in eibergen?
  Er is géén enkel onderzoek naar gedaan ? Maar?? De vinger gaat naar de volière houders? Over koolmezen ? Pimpelmezen en een paar soorten meer?
  Ganzen eieren werden gestolen uit de nesten? En wie doet dat? Juist ? De mensen die deze houden??
  Het rijk van natuurbeschermingsorganisaties, heeft een hele sterke fantasie,of een hele grote duim,
  Maar nog erger? Ze krijgen een heel groot platvorm? Waar men van alles roepen kan.
  Kijk maar als stichting Aap een verwaarloosd aapje uit spanje haalt,de media word door hun ingelicht en zit er boven op? Een beer ophalen uit ukraine? Ja een ramp ,
  Maar 1000 eenkhoorn door de schredder ? Nee niet interessant, trek je géén publiek mee.
  Opvangen van zeehonden, niet anders ,heel europa stopt ermee? Wáárom? Er komen er teveel,nee hier niet ?
  Ja de spaarpot en het inkomen moet groeien,
  Het wijzen naar de vogel houders is een vast ritueel geworden,of het nu zwolle vogelmarkt is ? Of het smokkelen door een partij in Verweggistan?
  Vogelhouders zijn nu eenmaal criminelen,nestrovers en manipuleren zaken,stelen eieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *