zaterdag 18 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Dierenbescherming redt 20 roofvogels en een raaf uit ‘onhoudbare situatie’

Dierenbescherming redt 20 roofvogels en een raaf uit ‘onhoudbare situatie’

De Dierenbescherming heeft dinsdagmiddag twintig roofvogels en een raaf uit een woning in Breda gehaald. Samen met de dierenpolitie en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit wisten zij de vogels uit een ”een onhoudbare situatie” te redden.

De eigenaar van de vogels is, na protest, aangehouden door de politie. De man was al eerder gewaarschuwd dat hij strafbaar bezig was en dat het op strafrechtelijk vervolging zou uitkomen als er geen verbetering aan de leefomgeving van de vogels zou komen. Nu de situatie nog niet verbeterd bleek te zijn was de maat vol en zijn de dieren in beslag genomen.

Onder de vogels die in bewaring zijn genomen bevond zich ook een roodpootbosuil, deze komt normaal alleen voor in Zuid-Amerika. De vogels, onder meer uilen, valken, buizerds en een raaf, werden in de woning gehouden in vuile, veel te kleine kooien. ”Een onhoudbare situatie, de vogels konden hun vleugels niet eens strekken, dit kon niet langer zo”, aldus een van de betrokken LID-inspecteurs.

De dieren zijn met behulp van de dierenambulance overgebracht naar een opvangadres waar ze voorlopig in betere omstandigheden opgevangen worden. Wat er uiteindelijk met de dieren gaat gebeuren en welke gevolgen deze zaak voor de eigenaar zal hebben wordt op een later moment bepaald door politie en justitie.

Redactie Vogelblad: dit bericht werd met andere tekst al eerder geplaatst

bron: hartvan nederland

Bekijk ook

Dit is waarom je zoveel vogels hoort fluiten in de vroege ochtend

Misschien lig je heel vroeg in de ochtend nog lekker te snurken, maar ons valt ...

4 opmerkingen

 1. Kijk hier gaat het mis.
  Een pos of negatief lijst
  Zegt niets over het houden Van?
  Maar om het verbieden van?
  Vele doen het wel goed.en zouden dan dieren in moeten leveren.
  Nee het verzorgen en het houden moet vrij zijn maar? Met houderij voorschriften.
  5 Deense doggen op een flat mag nog steeds.50 katten in een woonwijk ook.
  Nee het zou moeten gaan over ALLE dieren.

 2. “Met houderij voorschriften”

  Volledig mee eens.
  Maar wat houdt dit allemaal in?

  Datgene wat men gewoon is, het oude, of datgene wat men niet gewoon is, het nieuwe.

  Er bestaat een algemene regel dat vogels elkaar “moeten” kunnen kruisen.
  Wat op neerkomt: spanwijdte vogel(s) plus de helft van die vogel(s) spanwijdte.

  Neem nu vogels (kanaries) in al of niet kleine kooien.
  De spanwijdte van kanaries is minimum 20 cm. Wat op neerkomt: minimum diepte kweekkooi; 20 cm + 20 cm + 10 cm = 50 cm.
  Hoe verklaar je dan dat 40 x 40x 40 cm voldoende is als basisafmetingen bij een koppel kanaries.

  Ooit een Canadese collega-vogelvriend bij mij op mij uitgenodigd die in Europa-Belgie op vakantie was.
  Zijn eerste reactie was:
  Wat zijn vogelverblijven aan de kleine kant.
  Ook al waren de afmetingen: breedte: 200 cm lengte-diepte 300 cm hoogte 200 cm. Later is de hoogte, vanwege Balispreeuw project verhoogt tot minimum 250 cm. En waar één koppel vogels in vertoefde zoals groenvinken, putters, goudvinken, etc.
  Ook vroeg die persoon waar voorraad voeding en vogel HBO kast bevond. Want die mocht niet in de zelfde ruimte aanwezig zijn waar dieren/vogels zich bevonden.
  Waar ik van spreek is meer dan 30 jaar geleden. Toen was men het gewoon, wist men van niet beter, dan dieren/vogels in gevangenschap te houden in een ruime omgeving, in het bezit van HBO kast, voorraadvoeding op andere andere plaats, etc.

  Het zijn gewoontes die moeten veranderen, die moeten worden aangepast.
  Wie had toen hier een dier-vogel HBO kast? Zelfs nu is het zeldzaam

  En kom nu niet af wat anderen doen.
  Iemand moet toch de eerste zijn?
  Waar hebben we dat nog gehoord?

  Maar ja; je moet je dan richten tot die vogelbond.

  Sorry.

  Als algemeen blijkt dat die vogelbond zinnens is om daar niets aan te veranderen, zie informatie dierenwelzijn wat kanaries aangaat (40 x 40 x 40 cm). Dan blijft er maar één mogelijkheid over, zich richten naar vogel hobbyisten zelf. En daar wordt binnen EU volop werk van gemaakt.
  In de eerste plaats Scandinavische vogel hobbyisten. En die jaren onderzoek hebben verricht bij onder andere vogelevenementen.

  Trouwens: volgens de boeren werden de vogels goed verzorgd.
  Waarom dan dieren-vogels in beslag nemen?

 3. Sorry:

  boeren is natuurlijk buren.

 4. Als het verzorgen en houden vrij moet zijn, dan zal bij particulieren vooral het financiéle van doorslaggevende aard zijn.

  Zie wat er gebeurd in Belgie bij de verschillende Gewesten wat betreft sommige soorten zoogdieren.
  Vanaf 1 januari 2019 zijn nieuwe zoogdieren lijst (huisdieren) van toepassing.
  Waals Gewest: Amerikaanse bizon is toegelaten (huisdier), Bengaalse kat en Aziatische gestreept grondeekhoorn zijn verboden (geen huisdier).
  Vlaams Gewest: Bengaals kat is toegelaten (huisdier), Amerikaanse bizon en Aziatische gestreepte grondeekhoorn zijn verboden (geen huisdier).
  Brussels Gewest: Aziatisch gestreepte grondeekhoorn toegelaten (huisdier), Amerikaanse bizon, en Bengaalse kat niet toegelaten (geen huisdier).

  En wat is daarvan-daarvoor een van de redenen, financiéle achtergrond. Een bepaald zoogdier komt voor bij particulieren in een of ander Gewest, zoals Bengaalse kat, waar houders-kwekers binnen het Vlaams Gewest een vraag van volledige erkenning hebben ingediend. En waardoor die Bengaals kat als huisdier wordt beschouwd.
  Dus mag iedereen Bengaalse kat houden zonder bepaalde voorwaarden.

  Wie, wat en hoe dit allemaal controleren als elk dier-vogel afzonderlijk mag gehouden worden met al of niet onder voorwaarden?
  Of is dit niet nodig en doen we verder zoals 10 -20-30 jaar geleden.

  Had iedereen in het verleden zich allemaal gehouden aan EU maatregelen dieren-vogelwelzijn, dan was dit allemaal niet nodig.

  Maar ja; kanarie hobbyisten houden kweken kanaries met “succes” in al of niet kleine kooien en met al of niet alleen maar kunstlicht. Andere vogel hobbyisten proberen dit ook, en of kanarie hobbyisten houden ook andere vogelsoorten, en of schakelen over naar andere vogelsoorten. En wederom met “succes”, en was is de trein vertrokken om dergelijke manier van vogels houden-kweken in gevangenschap vertrokken.
  En dit allemaal met de goedkeuring van vogelorganisaties-vogelbonden.
  Probeer dat maar eens terug te schroeven, terug te draaien, en ondanks dat dieren-vogels kweken binnen een ruime omgeving en met natuurlijk licht voor beter succes zorgt, zoals voliere’s. Waarom promoten vogelorganisaties-vogelbonden dit dan niet.

  Vandaag vogelmaandblad van een vogelbond in de bus. En welke informatie staat daar onder andere in; bij deel 2 kweek groenvink, eieren rapen net zoals bij goudvink.

  Met wat is men in godsnaam mee bezig.
  Nogmaals een bewijs dat het meer dan nodig is om vogel hobbyisten rechtstreeks op allerhande manieren te bereiken, te overtuigen.
  En niet langer vogelorganisaties, vogelbonden, hun gang te laten gaan (het zogenaamde kanarie beleid).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *