maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Deze man heeft een oehoe-nest in zijn bloembak (met video)

Deze man heeft een oehoe-nest in zijn bloembak (met video)

Een heel bijzondere plek voor de zeldzame oehoe om te broeden: een bloembak midden in de stad. Het gebeurde aan het appartement van Jos Baart, nederlander die net over de grens in België woont. Op drie hoog, pal naast de kerk, zijn op paas-zaterdag drie oehoe-kuikens uit het ei gekropen. Jos is apetrots en geniet met volle teugen van wat er zich elke dag voor zijn raam afspeelt. En de kuikens kijken ook naar hem.
Bijzonder
Een heel bijzondere gebeurtenis, omdat oehoe’s een zeldzame soort zijn en vooral in steengroeven in de Ardennen leven. Afgelopen week werd er al een oehoe-paar met kuiken ontdekt op een industrieterrein in Drenthe, maar er zat er dus ook al twee maanden een nest van drie in de bloembak van Jos. Oehoe’s die in dit soort stedelijke gebieden voorkomen zijn vaak ontsnapte exemplaren die ooit als huisdier zijn gehouden. Deze tamme oehoes kunnen de wilde populatie verstoren door ziektes over te brengen of de genenpoel te verzwakken. Maar of dit paartje ook tam is, is niet met zekerheid te zeggen.
Leven met de oehoe
Pal voor het raam van Jos zullen de kuikens opgroeien totdat ze een van de grootste uilen ter wereld worden. En zo maken ze 4 maanden lang mee wat Jos in zijn huiskamer allemaal doet. Terwijl de ouders rond de kerk ratten vangen voor hun kroost, zitten de kuikens door het raam naar Jos te kijken. Ze kijken zelfs mee met de televisie. Geen alledaagse situatie, voor kuikens die normaal tussen de rotsen opgroeien. Jos laat ze hun gang gaan in de bloembak en laat het raam dicht: “Als ik hier drie of vier maanden van kan genieten, vind ik dat natuurlijk helemaal super. Maar ze moeten zelf opgroeien en zelfstandig worden, zodat we over twee maanden afscheid kunnen nemen en ik kan zeggen: nou is het weer aan jullie.”

bron: vroegevogels/youtube

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

  1. Ja deze zeldzame oehoe? Komen naar alle waarschijnlijkheid uit ontsnapte gekweekte vogels,
    Deze hebben op meer plaatsen jongen,
    Ja nu hoor je niets over de kweek van deze vogels ,Omdat? Men wil laten geloven dat deze uit zichzelf is teruggekomen,nou niet dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *