donderdag 2 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Derde jaar merelsterfte door usutuvirus

Derde jaar merelsterfte door usutuvirus

Voor het 3e opeenvolgende jaar, worden merels in Nederland getroffen door het usutuvirus. Sinds eind juli 2018 is er een toename van het aantal meldingen van zieke en/of dode merels bij DWHC en Sovon. De meldingen van zieke en dode merels komen uit heel Nederland.
aantal gemelde dode merels 2017 2018 sovon dwhc
Onderzoek door DWHC en Erasmus MC toont aan dat er weer sprake is van sterfte door het usutuvirus. In de laatste week van juli en de eerste week van augustus zijn 14 merels onderzocht en op het usutuvirus getest. Van die 14 waren er 13 doodgegaan door het usutuvirus, één merel is gestorven aan vogelmalaria. Vogelmalaria wordt, net als usutu, door muggen overgebracht.
Het usutuvirus is nu ook in Zeeland en in de kop van Groningen aangetoond. Gezien de ervaringen uit 2016 en 2017, in combinatie met de informatie over de symptomen van de zieke merels, wordt opnieuw een uitbraak van het usutuvirus vermoed.
Betekenis voor de merelpopulatie
Het is nog moeilijk om aan te geven wat het effect op de merelpopulatie zal zijn. Het is onbekend hoelang het duurt voordat de populatie voldoende weerstand heeft opgebouwd en de sterfte door dit virus zal afnemen.
In de tuinvogeltelling 2018 stond de merel op de 5e plaats, in 2016 en 2017 op de 3e plaats. Voorlopige cijfers van Sovon lieten zien dat er in steden en dorpen afgelopen voorjaar ca. 15% minder merels zijn gesignaleerd ten opzichte van 2017.

bron: SOVON

Dit is een vrouwtje merel.

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

3 opmerkingen

 1. “Piano Nazionale integrato sorveglianza e risposta West Nile e Usutu virus – 2018”
  Gepubliceerd 2 juli 2018

  Nog verontrustender is dat waar usutu virus voorkomt steeds meer en meer West Nijl virus voorkomt.
  In Italie is vast gesteld dat 6 % van de bevolking besmet is waar usutu virus voorkomt.
  Zijn het in plaats van merels kraaien of eksters, dan is er in Nederland ook sprake van West Nijl Virus.
  Bij West Nijl virus is er een meldingsplicht.
  Dit zijn virusen die meer en meer een invloed zullen hebben op/bij avicultuur-vogelhobby. Nog meer dan dan vogelgriep.

  Wat wel opmerkelijk is dat bij merels alleen, of meestal usutu virus voorkomt. Terwijl bij andere soorten vogels vooral gaat om West Nijl virus. Ook in Nederland zijn bij Aziatische meerkoeten West Nijl virus vastgesteld.

  Hoeveel mensen gaan er niet op vakantie naar het Zuiden van Frakrijk, en of ander Zuidelijke streek
  Krijgen een steek van de mug, en brengen het virus als soort drager mee nar hun Land, streek van herkomst.

  Soorten muggen, en of hybrides zijn de daders. Maar vogels en of zoogdieren (mensen) zijn doorgaans de dragers.
  Vooral paarden wat betreft West Nijl virus, en bestaat voor deze diersoort een vaccin, een vaccinatie.

  Spaanse stam usutu virus heeft de grootste vergelijking met Afrikaans usutu virus. Terwijl andere stammen die vergelijking niet hebben.

  Bij Universiteit onderzoek is gebleken dat verschillende merels met usutu virus ook nog een of andere soort worm, of wormeitjes in de darmen hadden.

 2. Nog aan toevoegen dat de Italiaanse maatregel van toepassing is van 15 juni tot 31 oktober 2018. wat ook gevolgen heeft bij het verhandelen van Italiaanse dieren/vogels naar andere EU Lidstaten (Nederland, Belgie), en of van andere EU Lidstaten naar Italie. Vergelijkbaar met/bij EU preventieve maatregelen vogelgriep.
  Zal ook gevolgen hebben wat betreft dieren-vogelevenementen binnen de EU, zoals vogelmarkt Zwolle.
  Nog ander EU Lidstaten, zoals Frankrijk, Duitsland, overwegen dergelijke preventieve maatregelen. Zeker Frankrijk vanwege recente vaststelling Usutu – West -Nijl -virus Montpellier.

 3. Misschien interessant om te kijken wat voor impact(bezoekers) dit heeft op vogelmarkten. Dit zal wel niet het laatste virus zijn die de levende wezen moeten overwinnen.Elk plekje op deze aardbol is tegenwoordig te bereiken en virussen maken daar dankbaar gebruik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *