vrijdag 28 februari 2020
Homepage | natuurbescherming | Definitief eindpunt voor omstreden vogelkwekerij Merlin Zoo

Definitief eindpunt voor omstreden vogelkwekerij Merlin Zoo

Het is definitief afgelopen met de omstreden vogelkwekerij Merlin Zoo in Sint-Laureins. De rechtszaak tegen de vorige eigenaar zit nog bij cassatie, maar de nieuwe eigenaar legde de boeken neer. Wat met de vogels moet gebeuren, is onduidelijk.

Vogelkwekerij Merlin Zoo in Sint-Jan-in-Eremo was ja­renlang een plek met naam en faam binnen het vogelwereldje.

Hans Van Tomme, eige­naar tot 2012, hield er de meest exotische vogels en slaagde er meermaals in om te kweken met zeldzame soorten. Onder de klanten van Merlin Zoo waren onder ande­re de Zoo van Antwerpen, Planckendael en vo­gelliefhebbers uit alle uithoeken van de wereld. Alle vogels leken bovendien keurig geringd en beschikten over de nodige papieren.

Maar in 2014 ontplofte de bom in de anders zo rustige deelgemeente van Sint-Laureins. Ei­genaar Van Tomme zou volgens het openbaar ministerie jarenlang nesten in het zuiden van Europa geplunderd hebben om de vogels na­dien te voorzien van valse ringen en papieren en om ze voor grof geld te verkopen aan bui­tenlandse liefhebbers.

In eerste aanleg werd de man samen met zijn vrouw en drie handlangers veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 90.000 euro. Hij moest ook 725.000 euro illegaal verkregen winst terugbetalen. Vogelbescherming Vlaande­ren stelde zich burgerlijke partij en ontving 1 euro symbolische schadevergoeding.

Van Tomme bleef zijn onschuld uitroepen en de zaak werd tot tweemaal toe behandeld in beroep. In het eerste vonnis was de rechter in beroep nog strenger en wees hij Vogelbescher­ming een schadevergoeding toe van 15.500 euro. De straf werd bevestigd.

Van Tomme ging nog eens in beroep en zal zich dat beklaagd hebben. De rechter was iets milder met de celstraf en sprak twee jaar effec­tief uit, maar de verbeurdverklaring verhoogde met 110.000 euro tot 835.000 euro. “U bent geen vogelliefhebber, maar een geldwolf”, zei de rechter.

Ondertussen ging Van Tomme zelfs naar cas­satie, waar de zaak nog steeds hangende is. En ondanks dat er nog altijd geen definitief vonnis is uitgesproken, valt het doek wel over de kwekerij. De man die in 2012 de zaak over­nam legde begin deze maand de boeken neer. Er werd een curator aangesteld.

Vogelbescherming Vlaanderen maakt zich voor­al zorgen om de vogels die nog altijd in de kooien zitten. “We hebben er goede hoop in dat ook de rechter in cassatie het oordeel van de rechters in eerste aanleg en beroep zal vol­gen. We rekenen ook nog altijd op die 15.500 euro schadevergoeding. Daar verandert het fail­lissement niets aan. De heer Van Tomme is toch al even geen bedrijfsleider meer. Deze zaak moet een voorbeeld zijn voor alle illegale kwekers in dit land”, zegt voorzitter Jan Rodts.

“Maar we krijgen wel nog regelmatig telefoon­tjes van mensen uit de buurt die ongerust zijn omdat er nog altijd vogels in de kooien zitten. Nochtans oordeelde elke rechter dat de vogels door de overheid moeten worden weggehaald. Maar zolang de rechtszaak aansleept kan er niets gebeuren”, zucht Rodts.

Wat met de vogels moet gebeuren nu de zaak failliet werd verklaard is nog altijd onduidelijk. Ook de curator tast trouwens voorlopig nog even in het duister.

“Het is nog te vroeg om alle details over de zaak te weten, maar het is duidelijk een com­plex iets”, zegt meester Catharina Janssens. “Binnenkort zit ik samen met de eigenaar en dan zal er hopelijk meer duidelijkheid zijn.”

bron:Agri
failliet

Bekijk ook

Vredelievende vogels veroorzaken explosie (video)

Een zwerm vogels veroorzaken een explosie op een elektriciteitsleiding. Er lijken geen vogels gewond te ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *