zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | De wespendief betrapt. (video)

De wespendief betrapt. (video)

De wespendieven staan op het punt om te vertrekken richting West-Afrika om te overwinteren. Een aantal van de vogels zijn gezenderd om zo hun foerageergebied beter in kaart te brengen. Maar om de zenders uit te lezen moeten de onderzoekers dichtbij de schuwe vogel komen.
Wespendief
De wespendief is een unieke roofvogel door zijn uitgesproken voedselvoorkeur, namelijk larven, poppen, honingraten en volwassen wespen. In die zin is het ook geen jagende roofvogel maar eerder een zoekende. Hij vindt simpelweg de grondnesten van wespen en graaft deze uit. Hij heeft hiervoor speciale bescherming die hem tegen insectensteken beschermt. Zo heeft de vogel een dik verenpakket rondom zijn kop, schubben op zijn poten en wimperharen die zijn/haar ogen beschermen.

In het onderstaande filmpje van ecoloog Stef van Rijn oogst een wespendief larven van de gewone wesp in holle knotwilg van Zutphense IJsseluiterwaard. Ze doet dit om opvetten als voorbereiding op de lange reis naar West-Afrika.
Gezenderd
Eind augustus en begin september maken de wespendieven zich op om te vertrekken richting warmere oorden. Maar net voordat ze vertrekken wil ecoloog Stef van Rijn hun laatste vlieggegevens nog uitlezen. Een aantal wespendieven dragen een logger met zich mee om hun vliegbewegingen te onderzoeken op hun zomerverblijfplaats in Nederland. Hiermee wordt in kaart gebracht welke leefruimte de wespendief nou precies gebruikt. Het is een schuwe vogel en daardoor wordt deze helaas vaak niet meegenomen bij vogeltellingen. Maar door hun foerageergedrag nu goed in kaart te brengen wordt duidelijk hoe ze hun leefgebieden gebruiken, zodat ze in de toekomst beter beschermd kunnen worden.

bron:vroegevogels/youtube

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *