vrijdag 21 februari 2020
Homepage | vogelverenigingen | De vreemde eend: Heidi

De vreemde eend: Heidi

De Vreemde Eend is een rubriek over bijzondere dieren, vaak met een bijzonder verhaal. En soms is vooral het baasje erg bijzonder.

Aan de rand van de Eurohal in Zuidbroek zit tijdens de Kleindierenshow een dame rustig met een kopje koffie in haar kraam. Ze wordt omringd door kooitjes met daarin prachtige blauwe, oranje, gele en groengekleurde vogels. Het is Heidi Buze met haar zebravinkjes, diamantduifjes, kanaries, grasparkieten en dwergpapegaaitjes. Echtgenoot Jaap Buze neemt thuis de honneurs waar in hun dierenspeciaalzaak in Heiligerlee, waar ook goudvinkjes en nachtegalen te bewonderen zijn.

Afgelopen zomer vierde het echtpaar het vijftienjarig jubileum van de dierenwinkel. Toen Heidi zeventwintig jaar geleden met Jaap trouwde, kreeg ze er gratis duiven bij. Inmiddels is de collectie vogels aanzienlijk uitgebreid en is ze zelf ook al jaren besmet met het virus. Dat ze samen van hun hobby hun werk hebben kunnen maken, daar is daar nog altijd erg gelukkig mee. Wat is dat toch, dat vogelvirus? „Een vogel geeft veel plezier maar ook veel rust. Je gaat een vogelhok in of in de tuin zitten en je kijkt naar de vogels en komt helemaal tot rust. Het is indrukwekkend. De kleuren die je ziet en de vogels zelf: het verveelt nooit. En dan maakt het niet uit of je een zebravinkje hebt of een dwergpapegaai.”

Wat misschien wel een beetje kan vervelen, is het schoonmaken. Dagelijks veeg je voer bij elkaar dat op de grond is gevallen. „Maar”, zegt Heidi, „de liefde die je ervoor terugkrijgt en ook de liefde die de vogels elkaar geven, maakt dat allemaal goed.” Ook in de kooitjes in Zuidbroek zitten setjes. Ze lijken al jaren tegen elkaar aan te kruipen op een stokje. Toch is niets minder waar: een dag van tevoren zijn het mannetje en de pop in kwestie door Jaap aan elkaar uitgehuwelijkt. Dat deze gang van zaken ze prima bevalt, maakt een beweeglijk stelletje in de Eurohal ons goed duidelijk.

Het is niet het enige spektakel in het leven van de vogels van de firma Buze. Zelfgefokte toppers worden soms op een volledig verzorgde busreis naar een wereldkampioenschap gestuurd. Vorig jaar werd hun Agapornis Fischeri in Portugal voor de tweede keer wereldkampioen. In januari vertrekt er opnieuw een luxe all inclusive vogelbus naar Italië. Jaap en Heidi blijven thuis bij de andere vogels in Heiligerlee, en houden de uitslag online nauwlettend in de gaten.

bron en foto: hskrant.nl

Bekijk ook

Terugblik op VOGEL 2020

Vogel2020 is voor de meesten van ons achter de rug. Echter nog niet voor ieder ...

1 opmerking

  1. Echte Toppers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *