vrijdag 6 december 2019
Homepage | wetenswaardigheden | De vogels vallen van het dak in Californië

De vogels vallen van het dak in Californië

Het is droog in Californië. Zo droog dat de vele vogels die jaarlijks de reis maken van Alaska naar het zuiden snel in aantallen afnemen.

De ruim 6.000 kilometer lange route over Californië is een van de vier drukste vliegroutes voor migrerende vogels in Noord-Amerika. Meer dan zes miljoen eenden, ganzen en zwanen vliegen elk jaar zuidwaarts op zoek naar warmte, nadat ze in Alaska, Canada en Siberië hun jongen hebben grootgebracht. Zij krijgen onderweg gezelschap van miljoenen zang- en zeevogels.

Maar nu komt het. In 1.200 jaar is het niet zo droog geweest in het Zuidwesten van de Verenigde Staten. Vier jaren van droogte hebben het gebied geen goed gedaan. De vogels, die tot nu toe altijd konden rekenen op een verse maaltijd van planten, insecten en vissen, treffen nu een leeg bord aan.

Opwarming van de aarde
Het gevolg is dat vogels doodgaan van de honger of te weinig energie overhouden om zich voort te kunnen planten. Duizenden eenden en ganzen storten zich op het weinige overgebleven water en worden geveld door ziektes als botulisme en cholera. Het aantal merels is in vier jaar tijd met 75 procent gedaald.

Schuld is de klimaatverandering. Het aantal hittegolven neemt toe. In 2014 beleefde Californië verreweg het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1985. Door de opwarming valt er minder sneeuw. Veel smeltwater en regen verdampt al voordat zij de waterreservoirs bereiken.

bron: trouw.nl

Van een brede rivier is dit nog over
Van een brede rivier is dit nog over

 

Bekijk ook

‘Schokkend onderzoek’: vogels krimpen door het klimaat

Amerikaanse onderzoekers hebben in de afgelopen 40 jaar ruim 70.000 dode vogels onderzocht en zijn ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *