vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | vogelverenigingen | De Vogelmarkt in Zwolle, wereldwijd de grootste verkoopbeurs voor siervogels, houdt na 34 jaar op te bestaan. De markt gaat aan het eigen succes ten onder.

De Vogelmarkt in Zwolle, wereldwijd de grootste verkoopbeurs voor siervogels, houdt na 34 jaar op te bestaan. De markt gaat aan het eigen succes ten onder.

Volgens voorzitter Bert Stiphout van de organiserende vogelvereniging De Volièrevriend is de verantwoordelijkheid en de financiële druk te groot geworden voor ‘een paar goedwillende, vrijwillige bestuursleden’. Hij hoopt nog op een doorstart via een andere club of organisatie. ,,Maar voor ons houdt het feestje hier op.” Dit plotselinge besluit is via Facebook aangekondigd en is bij vogelhouders als een bom ingeslagen, blijkt uit de reacties onder het bericht. ,,Liefhebbers noemen het een ramp, maar er is gelukkig ook begrip,” aldus de voorzitter.

Drie kilometer
De markt vindt twee keer per jaar plaats in de IJsselhallen en trekt op een dag gemiddeld zevenduizend bezoekers. Vorige maand was de 68ste editie. Met ruim 1400 verkopers, drie kilometer aan verkooptafels en dik honderdduizend vogels bleken de IJsselhallen eigenlijk alweer te klein, vertelt Stiphout. Vanuit Polen, maar ook Italië, Spanje en zelfs de Verenigde Staten komen kopers. Ze liggen al vroeg voor de deur – of huren pro forma zelf een kraam – om als eerste die ene zeldzame parkiet of kanarie te vinden. Jaar na jaar wordt het gekker, vertelt Stiphout. ,,We hebben voldoende vrijwilligers; 89, om precies te zijn. Maar we zitten met een kleine kern. Er zijn maar een paar mensen binnen onze club die de hele markt en de organisatie daarvan overzien. Terwijl de verantwoordelijkheid steeds groter wordt; van beveiliging tot dierenwelzijn.”

Contract
Met de IJsselhallen is steeds voor drie jaar een contract gesloten. ,,We hebben alles tegen elkaar afgewogen en de knoop doorgehakt. Jammer, natuurlijk, ik was zelf bij de oprichting betrokken. Maar je wilt niet financieel aansprakelijk zijn als er iets geks gebeurt. Want er zal maar de papegaaienziekte uitbreken. Als club kunnen we die consequenties niet dragen.”

Vorige maand werden er opnieuw dure vogels gestolen, ondanks de zeven man security die ze hadden ingehuurd. Ook werd geld ontvreemd. Op de beurs gaan grote bedragen om, weet Stiphout. En ook al heeft-ie daar zelf geen bemoeienis mee; het geeft toch veel druk. ,,Het is voor een paar man niet meer te behappen,” vertelt hij. ,,Je hebt ook met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te maken. De regelgeving vraagt heel veel kennis en ervaring; dat valt voor een club met hobbyisten niet meer te organiseren.”

Ter overbrugging wil zijn vogelvereniging een eventuele nieuwe organisatie nog wel op weg helpen. ,,Maar het wordt lastig hoor. Ik ben er eigenlijk op tegen dat een evenementenbureau het overneemt, want dan heb je mensen met nul komma nul kennis over vogels. Dat kan niet bij zo’n specifieke markt.” Belangstellenden die de markt willen overnemen moeten zich bij de IJsselhallen melden, laat Stiphout weten.

bron:citaat:DeStentor

Bekijk ook

Wie vond het nodig om mijn voliere open te maken?

OMGEVING KASTELENLAAN IN RODEN. Vannacht 01-07-20 vond iemand het blijkbaar nodig mijn volière open te ...

10 opmerkingen

 1. Ja ,het organiseren van deze evenmenten ,word steeds een groter probleem,niet het organiseren?? maar de regelgeving er omheen,,er is geen enkele vereneiging die tegenwoordeig zonder een draaiboek ,iets kan organiseren,het zijn niet alleen de vogelziektes,maar de bhv ,de verantwoordelijkheid bij calimiteieten ,het financiële plaatje ,je bent uit den hoofde verantwoordelijk,
  Je moet een heel bidboek inleveren bij de gemeentes, ,hulp krijg je bijna niet 2el heeeeeel veeeeel vragen,van wat als ? Er dit zou gebeuren of dat zou gebeuren,?
  Vragen di3 de politie afdoet als ,dat zijn aannames,worden hier anders geïnterpelleerd.
  Jammer een verlies voor heel europa,,en met name voor zwolle ,geen volle hotels meer? Geen extra boetes voor te hard rijden,niet meer tanken.,geen inkomen uit parkeren,geen mensen die uit eten gaan,
  Nu maar afwachten of er iemand is die dit over neemt, ja een commerciële instantie is misschien niet de oplossing,maar polen of Italië ook niet,
  Dus? Welk evenmenten bureau ziet hier een goed belegde boterham in

 2. Maar hoe zit het nu met de afbraak van de Ijsselhallen?
  Worden die in 2023 afgebroken?
  Als dat zo is, dan zal daar ook rekening mee gehouden worden bij eventueel “nieuwe” start. Van door start kan alleen sprake zijn als de huidige organisatie mede verantwoordelijk blijft, en of als er officieel, al of niet finacieel, een overdracht is.

  Persoonlijk had ik gedacht dat de organisatie het contact nog 3 jaar zou verlengen, tot eventueel tot aan de afbraak Ijsellhallen. Als die informatie kloppen.
  Maar het moet zijn dat zijn dat de risico’s nog toenamen bij “nieuw” contact, vanwege “nieuwe-huidige” maatregelen. Ook eigenaars van dergelijke evenementen hallen dekken zich in. In de eerste plaats via allerhande verzekeringen, en waar de “kleine” letters (juridiche achtergrond) doorslag gevend zijn. Alleen al die “kleine” letters vereisen voor “hobbyisten” organisaties zoals vogelmarkt zwolle juridische bijstand.

  Het is niet meer zoals in het verleden: “niet verantwoordelijk”. Om het even wie-wat organiseerd is verantwoordelijk. Jammergenoeg houden die steeds meer en meer risico’s in bij de verantwoordelijken hobbyisten organisaties. Waar bovendien de verantwoordelijken doorgaans vrijwilligers zijn. En zeker als het bovendien gaat om dieren-vogelevenementen. Als het te maken hebben met levende dieren-vogels.

  Gelukkig bestaan er nu, zijn er nu, statuten vrijwilligers-werk. een zekere vorm van indekken. Maar dat is vooral van toepassing voor/bij vrijwillegerswerk, en niet voor/bij vrijwilligers die iets organizeren. Die personen moeten zich nog op andere manieren “indekken” (verzekeringen).
  Zoniet zijn in het ergste beval alles kwijt, niet enkel alleen die personen, maar ook hun ganse famillie.

  Als voorbeeld:

  Een vogelhobbyist steld zijn voertuig-busje ter beschikking voor transport van vogels naar een vogelevenemt naar het buitenland. Onderweg en eenmaal terplaatse komen het grootste deel van die vogels te overlijden.
  Wie denkt je dat het grootste slachtoffer is, financieel er het meest zal voor opdraaien? In de eerste plaats de eigenaar van dat voertuig-busje. De vogel hobbyist die zijn goed hart toont, en allom wordt geprezen door zijn mede vogel hobbyisten. Tot wanneer er op aankomt om mede te betalen schadevergoeding. Dan is er bij die vogel hobbyisten geen spreke meer van vriend(en).

  En wat zich in het verleden jammergenoeg heeft voorgedaan (Italie).

 3. Sorry voor de vele spellingsfouten. Maar heb al meermaals vastgesteld dat bij gebruik van bepaald digitaal apperatuur (hardware-software) en of Web-browser er letters achterwege blijven, en of worden vervormd, bij “reactie plaatsen”.
  De oorzaak ervan zal wel bij mij liggen, te zoeken zijn.

 4. Zelfs voor Moderators fora’s- forums, doorgaans op vrijwillige basis, zijn er steeds meer en meer risico’s aan verbonden. Denk maar aan nieuwe Europese privacywet (AVG of GDPR in het Engels). En waar bij heel wat fora’s-forums nog steeds geen melding-informatie van is, laat staan de nodige aanpassingen.

 5. Kunnen we dit bij marcel Boekhoorn onderbrengen? Hebben we gelijk een dierentuin vergunning,en kunnen we de vogels in de toekomst bij de HEMA verkopen?

 6. Deze spellingsfouten kom ik ook tegen, ach peanuts,worden we juridisch niet op afgerekend?
  Ook enduro ,en motorcross evenementen, maar voetbal en sportevenementen lopen tegen deze burocratie aan.
  Het in de auto vervoeren is allang aan de orde in nederland met het vervoer van kinderen naar schoolzwemmen ,en ander school uitjes,
  Maar ook de kinderen van andere ,een inzitende verzekering is ondertussen een standaard verzekering geworden,
  Ja onze privacy ?? Is gewaarborgd?. TOT DE GEGEVENS OP STRAAT KOMEN TE LIGGEN.
  En dat is tegenwoordig al heel snel.
  Als we in de auto stappen ,en onze telefoon aan hebben ,weet een ieder die het weten wil waar je bent,
  Als je inlogd bij een bedrijf met je code ,weet ze hoelaat je binnen bent ,een iedere camera die opgesteld is leest je kenteken,en een iedere telefoonverbinding paal leest je telefoon uit.
  Je belasringgegevens zijn gekoppeld aan een iedere instantie,
  Ach privacy ?

 7. De jurist die nu aan de nvb is verbonden heeft bij platvorm varantwoord huisdieren bezit ,al enige kennis opgedaan ,in het afwijzen? Verdedigen, van de uitvoering van de pos en neg lijst,
  Deze is door haar onderuitgehaald ,wegens de summiere informatie van de zg stake holders.
  Het verantwoord houden en verzorgen ,werd van Wikipedia gehaald als onderbouwing.
  Iets wat géén enkele wetenschappelijke steun had.
  Maar koren op de molen van een opvang uitheemse dieren was, deze maakt zich sterk om alles op te vangen.om zo de compensatie van hun eigen dieren ,die niet meer binnenkomen op te vangen, ja apen.
  Hopelijk kan zij ook de vogelbeurzen op een verantwoordelijke mannier ondersteunen.

 8. Hopelijk komen al die verschillende “aannames” in werkelijkheid niet voor. Want als het om geld gaat (schadeclaims) is de mens een “gevaarlijk” wapen, gaat de mens soms heel ver, om het hoogst haalbare (financieel) te behalen.
  Vogels zijn verzekerd door de eigenaar.
  Hoe en voor wat?
  Soms voor ongeloofwaardige bedragen, maar niet alleen voor de waarde van de vogel zelf, maar ook voor de mogelijke nakomelingen.
  Begin maar eens aan als “leek” hobbyist verantwoordelijke zonder juridische-gerechtelijke steun-kennis
  Dergelijk voorval meegemaakt bij de duivensport.
  Trouwens sinds de Gewesten in Belgie bevoegd zijn worden vogeltentoonstellingen beschouwd als sport wedstrijden. Dus ook daarmee moet rekening worden gehouden wat regeltjes-wetten aangaat.
  Vraag het maar eens aan de Franstalige bestuursleden AOB. Het Nationaal-Bondskampioenschap word in Vlaanderen georganiseerd (Vlaams gewest-maatregelen), maar Franstalige leden moeten ook rekening houden met Waals Gewest-maatregelen. Bovendien zijn er ook nog Federale-Belgische-maatregelen en Europese verordeningen-maatregelen. Begint er maar aan als hobbyist-organisatie-verantwoordelijke.

  Een jurist mag nog zoveel kennis-ervaring hebben, tegen EU verordeningen optornen zal je van goeden huize moeten zijn.
  Zie EU verordening invasieve soorten.
  Ook in Nederland is het verboden kweken en of verhandelen Muntjak. Ondanks Nederlands gerechtelijke uitspraak positieve-negatieve lijst.

 9. Ik heb in de voorgaande opmerkingen ‘Zwolse vogelmarkt stopt’ gelezen dat dit besluit al eind 2017 genomen was,dan is de bom wel erg laat ingeslagen op facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *