woensdag 19 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | De stadsvogeladviseurs proberen zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor stadsvogels’

De stadsvogeladviseurs proberen zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor stadsvogels’

Utrecht telt vier stadsvogeladviseurs. Een van hen is Marian Peterse. De Stadsvogeladviseurs zijn tien jaar geleden door Vogelbescherming ingesteld, vertelt Marian. “Aanleiding was dat het met sommige vogels in de stad, zoals de huismus en de lijster, slecht ging. Daarom heeft Vogelbescherming de stadsvogeladviseurs aangesteld.”

Ze zijn voor de Vogelbescherming de ogen en oren in de stad, vertelt Marian. “De stadsvogeladviseurs zetten zich in voor de bescherming van de stadsvogels door partijen binnen de stad te informeren en te adviseren over vogels en vogelvriendelijk beleid. Daarnaast proberen de stadsvogeladviseurs zo veel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor stadsvogels en hen te stimuleren om rekening te houden met vogels bij bijvoorbeeld de inrichting van hun tuin.”

Marian houdt zich onder meer bezig met die gierzwaluw, en dan met name de nestplekken van de gierzwaluw. “Bij nieuwbouw of renovatie dreigen nestplekken te verdwijnen. Dat geldt overigens ook voor de nestplekken voor vleermuizen. Zo hebben wij ons ingespannen voor nestplekken in de nieuwe wijk op het Veemarktterrein. We hebben ervoor gezorgd dat er nestplekken komen voor mussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Met name door het plaatsen van neststenen. Inmiddels hebben we vier projecten op het Veemarktterrein met in totaal zo’n 30 à 40 nestplekken. Daarnaast zijn we ook bezig met de inrichting van het groen zodat er rekening wordt gehouden met de vogels. Daarbij werken we nauw samen met de stadsecoloog. Wat dat betreft zijn we blij dat er veel gebeurt voor vogels en vleermuizen in Utrecht.”
bron: deStadUtrecht.nl
foto: eerder geplaatst

Gierzwaluwen in hun element
Gierzwaluwen in hun element

Bekijk ook

Eerste kievitsei binnen twee weken?

Het broedseizoen van de kievit begint dit jaar vroeg. Vorig jaar werd het eerste Drentse ...

1 opmerking

  1. Kan ik ook adviseur worden ? Ik neem aan dat dit geen vrijwillig werk is.
    Nederland stikt van de adviseurs,huismussen zitten er hier zat,en gierzwaluw ,gewoon in de bouwvergunning 2 dakpannen opnemen voor deze zwaluw soort,klaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *