woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | De patrijs keert terug in de Achterhoek, dankzij de inspanning van honderden boeren

De patrijs keert terug in de Achterhoek, dankzij de inspanning van honderden boeren

De patrijs wordt al sinds de jaren 60 in Nederland bedreigd in zijn voortbestaan. Met name grootschalige landbouw is daarvan de oorzaak. Door gebruik van pesticiden en het wegmaaien van natuurlijke dekking verdwijnt de goede biotoop. Maar sinds 2016 proberen 805 boeren in de Achterhoek het tij te keren.
Met succes, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met de agrarische collectieven Rivierenland en VALA (Achterhoek). ,,In Vorden en omgeving hadden we in 2018 nog tien broedparen, in 2019 waren dat er veertien’’, vertelt Wilfried Klein Gunnewiek van het agrarisch collectief VALA. ,,Dat is toch een toename van 40 procent.’’

In Berkelland gaat het nog beter. Daar observeerden speciale telvrijwilligers in 2019 zeker 32 broedparen. Volgens Klein Gunnewiek is dat een verdubbeling. ,,Het gaat dan met name om het gebied bij Hupsel waar ook grond overhoop is gehaald vanwege de werkzaamheden bij de N18. Er is daardoor veel ruigte ontstaan die dekking aan de patrijzen geeft.’’

Biljartlaken
Die dekking is wat er de afgelopen decennia uit het Nederlandse landschap is verdwenen. Waar de landbouwgrond vroeger werden gekenmerkt door bosjes, houtwallen en bloemen- en kruidenrijke velden, zijn die door verkaveling en grootschalige landbouw verdwenen. Tegenwoordig zijn weilanden, vroeger gescheiden door houtwallen, één geheel en ogen zo glad als een biljartlaken.

Zeer problematisch voor patrijzen die op deze vlaktes gemakkelijk slachtoffer kunnen worden van roofdieren. Maar minstens zo erg voor de patrijzen is het verdwijnen van insecten; wereldwijd wordt 40 procent met uitsterven bedreigd. Deze beestjes zijn immers hét voedsel waar jonge patrijzen in hun eerste levensweken op overleven. Het grootschalige gebruik van pesticiden draagt volgens imkers op de Veluwe bij aan de teloorgang van insecten.

Insecten
In de Achterhoek hebben 805 boeren en particuliere grondbezitters de handen ineengeslagen om het tij te keren. Sinds 2016 zaaien zij hun akkerranden in met een speciale mix van granen en kruiden. In totaal gaat het inmiddels om 680 hectare. De toegenomen ruigte zorgt zowel voor dekking voor patrijzen als een goede biotoop voor insecten die weer kunnen functioneren als voedsel voor de vogels.

In Lochem doet een groep boeren hetzelfde met zonnebloemen in combinatie met de kruidenmix. Uit onderzoek van een ecoloog bleek dat in Lochem de insectenpopulatie weer aan het toenemen is rond deze velden.

De agrarische collectieven hebben de afgelopen jaren tweehonderd vrijwilligers opgeleid die de patrijzen kunnen tellen. ,,We willen natuurlijk weten of de afspraken die we hebben gemaakt effect hebben’’, zegt Klein Gunnewiek. ,,Daarom hebben we vijf tellingen per jaar verricht om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te krijgen. En verspreid over de hele Achterhoek zien we weer een toename in het aantal patrijzen.’’

bron:ad.nl/zutphen

Patrijzen in de winter

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

  1. Met name de verdwijning van de akkerwallen, worden vele soorten door getroffen,niet alleen de patrijs?

  2. Als we wat willen zal het tij ras moeten keren,dit is een prima initiatief,en niet alleen voor de patrijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *