donderdag 27 februari 2020
Homepage | wetenswaardigheden | De kunst van het opzetten

De kunst van het opzetten

Een ijsvogel, de kop van een ree, een zeehondje en een heus Fries paard. Allemaal opgezette dieren, te bewonderen in het Natuurmuseum Fryslan. Iedere twee jaar houdt de Nederlandse Vereniging van Preparateurs landelijke kampioenschappen.
Wie zet het best een dier op en wie prepareert als beste een skelet? Alle facetten van het opzetten van dieren worden belicht tijdens dit kampioenschap. Door de jury wordt gelet op de stand van het gehele preparaat, de anatomie, de moeilijkheidsgraad, de houding en het postament (het voetstuk waarop het geprepareerde dier wordt tentoongesteld).

Opzetten
Bij het prepareren worden alle inwendige, bederfelijke delen vervangen door andere materialen, zoals kunstschuim, houtwol of watten. In de oogkassen worden passende glazen ogen geplaatst. De grondig schoongemaakte huid wordt ingestreken met een stof die latere insectenvraat door bijvoorbeeld motten tegengaat. Vervolgens wordt de huid over het model heen getrokken en met naald en draad dichtgenaaid.

Dan begint het modelleren van het dier: veren en worden goed gelegd en de staart wordt in de juiste houding gesteld. Meestal wordt een dier opgezet op een ondergrond die overeenkomt met zijn natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld een nagemaakt stukje strand of een stronkje hout. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 7 januari 2018 in het atrium van het Natuurmuseum Fryslan te Leeuwarden. Vanaf 19 november geopend.

bron: Vroegevogels

Een opgezette hop

Bekijk ook

Vredelievende vogels veroorzaken explosie (video)

Een zwerm vogels veroorzaken een explosie op een elektriciteitsleiding. Er lijken geen vogels gewond te ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *