zaterdag 14 december 2019
Homepage | vogelverenigingen | De hobby van Ton Koenen: Vogels

De hobby van Ton Koenen: Vogels

ZWANENBURG – Het kweken en houden van vogels is eigenlijk al heel lang een hobby van Ton Koenen. Vooral sinds hij ook nog eens voorzitter is van de Vogelvereniging Haarlemmermeer in Zwanenburg, besteedt hij veel tijd aan zijn hobby.

Achter in zijn tuin aan de Newtonstraat heeft Koenen een volière tegen zijn schuur aangebouwd. Daar houdt hij ongeveer tachtig vogels, met name zeebravinken. De schuur wordt gebruikt als nachtverblijf en een aantal broedkooien. Koenen: ,,Om gecontroleerd te kunnen kweken moeten de pop (vrouwtje) en het mannetje apart zitten. Voor het kweken wordt gekeken hoe een vogel er uitziet. Dit gebeurt bij tentoonstellingen door keurmeesters. Bij een mannetje met een te grote snavel zorg je dat er een pop met kleine snavel beschikbaar is.” Er is geen vaste periode waarin vogels broeden. Voor vogels uit het zuidelijk halfrond is de luchtvochtigheid belangrijk. Bij een hoge luchtvochtigheid (moessonperiode) is de pop vruchtbaar. In het noordelijk halfrond is juist de hoeveelheid licht belangrijk. Volgens Koenen houden de kwekers hiermee rekening: ,,Ik heb zelf zeebravinken die uit Australië komen. Om de poppen broedklaar te maken gebruik ik een luchtbevochtiger. Kwekers met vogels van het noordelijke halfrond zorgen voor extra licht. Bij het mannetje kan je met voer hun belangstelling voor het vrouwelijke geslacht bevorderen.”
Tijdens het kweken verblijven de vogels in een broedkooi. Volgens Koenen is dit om zogenaamd wild broedsel te voorkomen: ,,Bij wild broedsel kan een verkeerd mannetje betrokken zijn. In de broedkooi duurt het meestal een à twee weken voordat er eieren worden gelegd. Zeebravinken gaan na vier eieren broeden. De pop en het mannetje broeden dan om de beurt. Na ongeveer twee weken broeden, komen de eieren uit. Pas na een paar dagen gaan de ouders de jongen voeren. Daarna nemen wij het voederen over.’ Het voer is voor vogels erg belangrijk. Vogels hebben geen maag. Voer wordt in de darmen door steentjes vermalen. Reden om te zorgen dat de vogels steentje kunnen eten.
Het leven in een kooi of volière is volgens Koenen voor deze vogels geen probleem. Sterker nog, gekweekte vogels zouden in de vrije natuur niet overleven. Al met al een bijzondere hobby.

bron en foto: dichtbij.nl

koenen

Bekijk ook

Entreeprijzen enz. Vogel2020

1 opmerking

 1. Doen veel vogel liefhebbers,nu maar niet te Hopen dat ze Heilige ibissen willen kweken.
  Of een van de vele soorten die zg onze natuur verstoren,en verboden zullen worden.
  Denk aan papegaaien struisvogel,casuaris ,eenden,emu ,nandu,roofvogels,kwartels.
  Fasanten.
  Wat een feest om deze van de kwekers af te pakken, hebben de dierenpartij,en bescherming eindelijk hun zin. De opvang is al geregeld.
  Nu de Air miles nog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *