donderdag 9 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | De halsbandparkiet als nieuw ‘plaagdier’ in Breda

De halsbandparkiet als nieuw ‘plaagdier’ in Breda

BREDA – Na de eikenprocessierups en de Canadese gans is de halsbandparkiet een volgend exotische plaagdier dat naar Breda dreigt te komen.
Breda telt volgens het college inmiddels diverse overlastgevende exoten. Genoemd worden dieren als de eikenprocessierups, Canadese gans, Amerikaanse rivierkreeft en zonnebaars. Maar het betreft ook een aantal planten: alsemambrosia, Japanse duizendknoop, watercrassula en de reuzeberenklauw.

Papegaaiachtige parkiet
‘Daarnaast verwachten we dat de halsbandparkiet de komende jaren in Breda verschijnt,’ aldus het college. Deze papegaaiachtige parkiet komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië en is ooit naar Europa gehaald als volièrevogel. In de loop der jaren zijn veel van deze vogels ontsnapt en ze blijken goed te aarden in de vrije natuur. Daar kunnen ze voor overlast zorgen omdat ze fruit en knoppen van bomen aanvreten. Ook zouden ze andere vogels verjagen.
Bestrijding
GroenLinks wilde ook weten hoe de gemeente de exoten bestrijdt. Volgens het college is nog niet overal een effectieve methode voor. Op dit moment kiest Breda voor bestrijding van de soorten die gevaar opleveren voor de volksgezondheid of waarbij het noodzakelijk is om erger te voorkomen. Concreet gaat het daarbij om de reuze berenklauw, alsemambrosia, eikenprocessierups en Japanse duizendknoop.
Ganzen
Verder wordt er volgens het college gewerkt aan de aanpak van de ganzenproblematiek in de stadsparken en de recreatieve zwemwateren. Ook komt er – naar aanleiding van een motie die onlangs werd aangenomen door de gemeenteraad – een plan voor een tijdige en effectieve aanpak van de eikenprocessierups.

Het college schrijft dat de bestrijding van exoten kostbaar is omdat er vaak een specialistische aanpak voor nodig is.

bron:bndestem.nl

 

Bekijk ook

Sliedrechtse papegaaien die vliegen door de straten hebben duizenden fans

Eke ochtend laat Dirk-Jan van der Steen zijn papegaaien vrij in de Sliedrechtse straten. Ze ...

2 opmerkingen

  1. ja mensen nemen nu éénmaal graag hun dieren méé.
    dus?
    niet zeuren over de exoten.horen er ook bij.

  2. Dit is allemaal nog te overzien.Door uitbraak van tropische ziekten zal de medicijnen industrie gouden tijden beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *