dinsdag 10 december 2019
Homepage | inheemse vogels | De groenling gaat goed!

De groenling gaat goed!

Wat een verademing: eindelijk een soort waarmee het gewoon goed gaat! De groenling. Ze zien er ook nog mooi uit, veroorzaken op geen enkele manier overlast en broeden graag in de buurt van mensen met zonnebloem(pitt)en.
Het aantal groenlingen in Nederland neemt al decennia gestaag toe. En het merkwaardige is, dat komt (grotendeels) door de toenemende verstedelijking. Groenlingen houden namelijk niet erg van open gebieden en ook niet van aaneengesloten bos, maar ze gedijen bij de afwisseling van een mooie, groene woonwijk!
Dat werpt vruchten af!
Wel driekwart van de groenlingen in ons land broedt in groene wijken. Zo ziet u maar: dat natuur-vriendelijk inrichten van de tuin werpt zijn vruchten af. Groenlingen doen we een plezier met een lekkere dichte conifeer (of spar of iets dergelijks) om in te broeden en ze zijn helemaal dol op rozenbottels en zonnebloemen.
Samen zoeken, is sneller vinden
Als u in de winter extra zonnebloempitten bijvoert krijgt u (vaak) een heel groepje in de tuin. Want ’s winters geldt voor groenlingen: samen eten zoeken, is sneller eten vinden! Ze nemen voor lief dat ze dan per persoon net wat minder hebben. Het voordeel weegt blijkbaar op tegen het nadeel.
De mannetjes vliegen af en aan
Maar het is nu helemaal geen winter, het is bijna zomer! En de groenlingen zitten midden in het broedseizoen. Waarschijnlijk broeden de vrouwtjes nu (want het vrouwtje bouwt het nest en broedt) of is het eerste nestje jongen al uit het ei. Hoe dan ook vliegen de mannetjes af en aan met hapjes, want die broedende vrouwtjes of die schreeuwende jonkies moeten toch eten.

bron:Vogelbescherming

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

1 opmerking

  1. Hoe kan dat Nou???
    Deze vogels komen ook veel bij volière houders voor.in allerlei kleuren.
    Hebben deze de eieren niet uitgehaald???en voor veel geld verkocht?
    Wat ik veels te vaak lees van de de zg natuurbescherming organisaties.
    Ook de putters broeden ondertussen in heel Nederland. Hier hetzelfde verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *