donderdag 12 december 2019
Homepage | natuurbescherming | De gier, een van de meest bedreigde vogels.

De gier, een van de meest bedreigde vogels.

Ze behoren tot de meest bedreigde vogels ter wereld. De laatste jaren nemen de populaties gieren flink af en daarom luiden natuurorganisaties nu de noodklok. Vooral in Afrika is het mis. In het grote continent verdween sinds de jaren zestig van de vorige eeuw meer dan tweederde van het aantal grote gieren. Belangrijkste bedreiging is de mens, die de roofvogels bejaagt, maar ook vergiftigt.

BirdLife is bezig met een reddingsplan om de misstanden aan te pakken en krijgt daarbij hulp van een van de grootste gierenexpert ter wereld, de Nederlander Ralph Buij van Alterra Wageningen. Hij brengt de komende jaren de belangrijkste problemen in kaart.

Het actieplan van Birdlife heeft een looptijd van tien jaar. Het gaat zo slecht met de gieren in Afrika, dat onlangs zes van de elf giersoorten nog hoger op de rode lijst zijn geplaatst.

Gieren zijn echte aaseters. Het zijn de schoonmakers van de natuur. Ze leven van kadavers en gaan op die manier de verspreiding van ziekten van mensen en dieren, zoals Anthrax, rabiës, tuberculose en botulisme tegen.

Zaterdag 3 september is de International Vulture Awareness Day. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de slechte situatie van de gier. In Nederland zijn er het hele weekend activiteiten bij dierenpark Avifauna.

bron: VroegeVogels
foto: eerder gepubliceerd

Een imposante verschijning deze Afrikaanse gier
Een imposante verschijning deze Afrikaanse gier

Bekijk ook

Roze pelikaan in Reestdal (video)

Begin december heeft een zeldzame roze pelikaan zich aangesloten bij een grote groep ooievaars en ...

1 opmerking

  1. Begrijp ik niet helemaal,gisteren een stuk op de tv dat olifanten massaal doodgeschoten worden in Afrika? Dus veel kadavers, men vond meer kadavers dan levende olifanten?eveneens met de neushoorns?
    En nu hebben de gieren onvoldoende voedsel?
    Hoeveel vreet zo’n gier eigenlijk? 2 olifanten per dag? Of worden wij weer verkeerd voorgelicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *