dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | De EO laat BN’ers nu maar naar vogels turen

De EO laat BN’ers nu maar naar vogels turen

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag:

BN’ers die vogels kijken, dat kenden we nog niet. Hilversum liet ze plankspringen, de Pelgrimscode kraken of een poolcirkel exploreren. De lijst variaties op Sterrenslag is inmiddels langer dan de rol van de behanger. Maar nooit zag u de sterren in een gierende jacht op een watersnip of zeearend.

Daarvoor heeft de EO nou In de Ban van de Condor in het leven geroepen. De opzet is vrij eenvoudig. BN’ers als Ajouad El Miloudi, Gallyon van Vessem en Sylvia Geersen vormen koppeltjes met vogelaars, elke aflevering moet een koppel naar huis. Gaandeweg komen ze via spelelementen op Texel, in Waterland en Georgië dichter en dichter bij de finale in Peru. Want Peru is het land met de meeste vogelsoorten ter wereld. Wist u dat? Lips wist dat niet.

Zo werd het een soort NCRV Zeskamp in de ‘vogelarij’, een woord dat de vogelaars daadwerkelijk in de mond nemen. Bijvoorbeeld om uit te leggen waarom ze dat zeldzame duifje onder de collega­vogelaars woest aantrekkelijk vinden. Met een grote grijns: ‘Een heel mooi meisje met een verrekijker om de nek, dat zie je niet elke dag.’

Vrijdag gingen ze ‘twitchen’, een echte vogelaars­term voor het najagen van die ene rosse waaierstaart op de gps-coördinaten waar zij het laatst is gesignaleerd. En daar gingen ze, per kano door de Biesbosch. Maar niet voordat ze een code hadden gekraakt en een roteind hadden gefietst.
En in de programmamakelerij lag weer brood op de plank.

Commentaar van uw vogelman:
Heb ook gekeken.Had meer vogels verwacht; jammer programma is inderdaad meer van hetzelfde; vogelliefhebbers kunnen hun tijd beter besteden.

bron: Het Parool (Han Lips)
foto: “Kondor 2” by Gunnar Ries Wikimedia Commons –

Een portret van de Andescondor
Een portret van de Andescondor

Bekijk ook

Vogelsoorten uit Amerika en Azië duiken plots massaal op bij ons: “Heel onduidelijk hoe dit komt”(video)

Vogelsoorten uit Amerika en Azië die normaal niet in Vlaanderen voorkomen, worden hier tegenwoordig steeds ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *