zondag 5 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | De enige fulltime valkenierster van België

De enige fulltime valkenierster van België

Al tien jaar houdt Martine Slegers (52) uit Oordegem roofvogels bij haar thuis, en dat niet zomaar. “Ik werk als valkenier om duiven, meeuwen en andere dieren die overlast veroorzaken te bestrijden”, vertelt ze. Dit weekend houdt ze voor het eerst een opendeur.

Verscholen achter een gewoon uitziend huis in de Ouden Heirweg vlakbij de Grote Steenweg en op vogelvlucht van de kerktoren van Oordegem wonen midden tussen de huizen een 30-tal gevaarlijk uitziende roofvogels in valkerij De Kaproen. “Voor overlastbestrijding heb ik acht woestijnbuizerds, een slechtvalk, giervalk en torenvalk. Twee andere jonge woestijnbuizerds zijn nog in opleiding”, vertelt ze. Die worden ingezet om dieren die overlast veroorzaken weg te jagen.

“Mijn allereerste opdracht kreeg ik zo in mijn beginjaren – toen ik enkel nog maar woestijnbuizerds had – in een grote fabriek in Gent waar het wemelde van de duiven. Mijn buizerds haalden de duiven er zo uit de lucht en voelden zich op de koop toe prima thuis. Na enkele dagen reden ze mee op de heftrucks om van daaraf pijlsnel te vertrekken eens er een duif in het vizier kwam”, gaat Martine verder.
Kieldrechtsluis
Het beroep van valkenier mag dan wel middeleeuws zijn, de opdrachten zijn dat allesbehalve. “Voor de bouw van de Kieldrechtsluis in Doel was ik weken van zonsopgang tot zonsondergang op post. Mijn taak was verhinderen dat meeuwen en andere vogels er nesten zouden maken en beginnen broeden. Indien dat gebeurde zouden de werken moeten stilgelegd worden tot na het broedseizoen.”

Gevaarlijk zijn de roofvogels overigens niet. In al die jaren is er maar één keer iets gebeurd. “Een van de vogels probeerde eens de zonnende kat van de buren te grijpen. Beiden beleefden de schrik van hun leven, maar op wat schrammen na bleven ze ongedeerd.”

Naast de vogels voor bestrijding huizen ook nog heel wat andere roofvogels in de tientallen kooien naast en achter het huis van Martine. “Hier zitten verder nog een steenarend, een steppearend, een arendbuizerd, een koppel roodstaartbuizerds, een kalkoengier twee koppeltjes kerkuilen, twee Europese Oehoe’s, een Afrikaanse Oehoe, een Canadese Oehoe, een Bengaalse Oehoe en een kruising van een Laplandse en Maleisische bosuil. Die gebruik ik vooral om demonstraties te geven.” Dat is ook wat dit weekend op het programma staat tijdens de allereerste oude ambachtenmarkt in valkerij De Kaproen langs de Ouden Heirweg 34 in Oordegem. “Iedereen is welkom op zaterdag van 10 tot 20 uur en op zondag van 10 tot 18 uur. We zorgen voor demonstraties, kinderanimatie, beenhesp en een grote toog.” Omdat er geen parking in de buurt is, wordt aangeraden op de Grote Steenweg of aan de kerk te parkeren.

bron: hln.be
foto: KMJ

Martine Siegers
Martine Siegers

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

1 opmerking

 1. This goed dat ze in een ander Europees land verblijft dan Nederland,andes zouden er weer partijen opstaan die zeggen dat je hier geen demonstraties mee mag geven,dit zou de vogels niet ten goede komen?
  Waarom niet?
  Vogels mits goed gehuisvest,is een toevoeging,
  Als je niets met dieren hebt,??
  Hoe je dan met mensen omgaan? Meestal niet dus?
  Kijk maar eens naar de antie Dierhouderij, hun menselijkheid,is vaak ver te zoeken
  Als ik in de ogen van Marian tieme kijk, word ik altijd bang,net als Dion graus, dan denk ik welke wereld kom je weg?.
  Net als een van gennip St aap.het is mijn Dierentuin,en die wil ik vol hebben, heeft de rest pech. Phoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *