maandag 25 mei 2020
Homepage | overige | Dansende flamingo’s op Zuid-Limburgse savanne

Dansende flamingo’s op Zuid-Limburgse savanne

Per vrachtwagen werden 400 flamingo’s verhuisd naar Kerkrade. Kester Freriks zag ze hun nieuwe verblijf inspecteren.

Ze horen bij elkaar, flamingo’s, ze vormen een kolonie, bewegen zich alsof ze één geheel vormen. Zoals een school vissen of een vlucht spreeuwen dat ook doen. Deze meimaand kregen vierhonderd grote flamingo’s (Phoenicopterus roseus) een nieuw onderkomen in de GaiaZOO in Kerkrade. Ze zijn overgekomen uit Weltvogelpark Walsrode in Noord-Duitsland. Maar ze zijn hun huis daar na 25 jaar ontgroeid. Bij de GaiaZOO kwam het verzoek binnen om de kolonie over te nemen, zodat die niet versnipperd zou raken. Met de komst naar Kerkrade is de hechte sociale groep, waaronder vijftig jongen, bij elkaar gebleven.

Na verhuizing per vrachtwagen en een kort verblijf in een binnenruimte konden de vogels maandag 27 mei hun vrije vluchtvolière van 3.000 vierkante meter, waarin waterpoelen liggen en olifantsgras groeit, gaan verkennen. Directeur Rob Huppertz en dierverzorger Tjerk ter Meulen hebben het leefgebied zodanig ingericht dat het is alsof de vogels leven in hun eigen biotoop. Volgens Huppertz was het een spannend moment dat de flamingo’s naar buiten kwamen: „Het duurde ongeveer anderhalf uur. Eerst verkenden jonge vogels de buitenruimte – terwijl de grote groep aarzelend binnen bleef – maar gingen toch maar weer naar binnen. Opeens vlogen ze gezamenlijk naar een waterpartij verderop. Daaraan zie je dat de vogels een innige band hebben.”

Het was inderdaad een schitterend gezicht. De jonge vogels waren het meest nieuwsgierig, de oudervogels behoedzamer. Totdat een stel ouderen het sein leek te geven om op te vliegen, en daar gingen ze: een roze gloed van veren, deinende halzen en gestrekte poten. De filosofie van GaiaZOO is dat de dieren er zoveel mogelijk leven als in de wilde natuur. Ter Meulen: „Met deze populatie verrijken we niet alleen de dierentuin, we vragen ook aandacht voor de flamingo. De kleine flamingo wordt met uitsterven bedreigd. We hebben 2019 uitgeroepen tot het jaar van de flamingo. De grote dient als ambassadeur voor de kleine. Van modder creëren we nesten en we hopen dat de vogels succesvol gaan broeden.”

bron: nrc.nl

Wij hebben niet geteld of ze alle 400 op deze foto staan

Bekijk ook

Hoe slapen vogels?

“ Je hoort ze ‘s morgens vroeg en ‘s avonds voor zonsondergang maar hoe slapen ...

1 opmerking

  1. Nu maar niet hopen dat wakker dier gaat roepen ? Dat ze in hun eigen poep staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *