zondag 8 december 2019
Homepage | natuurbescherming | Controle op illegale vogels

Controle op illegale vogels

De gemeente Leek, de politie en de Voedsel en Warenautoriteiten brachten het afgelopen weekend een bezoek aan diverse vogelbezitters in de gemeente Leek in het kader van de volierecontroles. In totaal werden vijftien vogeleigenaars bezocht en werd vijf keer een proces verbaal opgemaakt. Er werd onder meer gecontroleerd op de CITES-verklaring en of de vogels wel geringd waren. Een eigenaar kreeg proces verbaal toen hij eigenhandig een vogel doodde, kort nadat de gevleugelde vriend door de politie in beslag was genomen.Proces Verbaal voor doden vogel

bron:112inactie
foto: politie

 

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

3 opmerkingen

 1. Waarom moest de vogel dood ,een onzinnige iets , controle over vogels heeft niets te maken met het er niet mee eens te zijn en vervolgens je vogels ombrengen.
  Ben het ook niet altijd eens met de uitvoering,vind dat men ook vogels met gewone ringen moet kunnen ringen ,mits men die niet meer verwijderen kan,het speciale ringetje is niet bij een ieder voorradig ,ja dan kan men niet controleren, ivm met de aanvraag voor speciale ringen.
  Nou dat zij dan maar zo?
  Net als de import en export ,ik vind dat dit ten alle tijden moet kunnen over de hele wereld ? Mits geringde vogels en op een ordelijke mannier verzonden.
  Maar daar zal nog heel wat over gesproken moeten worden, de tegenstanders hebben nu eenmaal veel media aandacht, de voorstanders van dieren komen hier niet aan het woord.

 2. Waarom deze berichtgeving opgeklopt is snap ik niet,er is 3 x proces-verbaal opgemaakt waarvan 1 voor doden vogel. Ben wel benieuwd,als dit wel klopt,waarom de eigenaar deze onrechtmatige daad deed.

 3. originele informatie van die zelfde bron: 112inactie.

  “In beslag genomen, beschermde vogel gedood”.
  Volgens bijgevoegde foto meer dan waarschijnlijk een frater.
  “In totaal werden 15 voliére-houders bezocht. 3x werd een proces-verbaal opgemaakt. 1x voor het hebben van uitheemse ongeringde vogels zonder Cites-papieren. 1x voor 5 ongeringde, in Nederland van nature voorkomende vogels.
  En 1x voor het doden beschermde vogel (frater?). De eigenaar had de vogel eigenhandig gedood nadat deze al door de politie in beslag was genomen”.

  Nochtans bestaat er voor/bij vogels legaal in gevangenschap geboren, maar die door allerlei “onvoorziene” omstandigheden als illegaal worden beschouwd, eenvoudige juridische/gerechtelijke oplossingen.

  Een proces- verbaal laten opmaken door bevoegd persoon (wijkagent) van de pas legaal geboren vogel in gevangenschap, en of de eerste levensdagen.
  Desnoods nog een wettelijke microchip bij sommige vogel(s). En of desnoods gewenst bij onleesbare informatie vogelringen beschermde vogels

  Op deze manier bekomt men een in gevangenschap legaal geboren vogels die door allerlei omstandigheden door de wetgever worden beschouwd als illegaal terug beschouwd als in gevangenschap legaal geboren vogels.

  PS. Bewijs van legale herkomst beschermde vogels gekweekt/geboren in gevangenschap heeft vooral te maken met herkomst oudervogels beschermde vogels . Oudervogels al of niet gekweekt/geboren in gevangenschap.

  Maar waarom hebben erkende organisaties-vogelbonden die vogelringen uitgeven voor beschermde vogels verschillende soorten vogelringen voor/bij een en dezelfde beschermde vogelsoort/ondersoort.

  Zo is er op het ogenblik een discussie vanwege bepaalde soorten vogelringen voor/bij parkieten-papegaaien voorkomend op/bij Cites. En dit omdat directe bestellingen bij de leverancier van bepaalde soorten vogelringen beschermde vogels, niet altijd wettelijk in orde zijn wat betreft registratie beschermde vogels.
  Leveranciers vogelringen zijn niet officieel erkend als uitgever vogelringen beschermde vogels.
  Het zijn de officieel erkende opdrachtgevers (vogelbonden) die de verantwoordelijk zijn. Ook wat registratie vogelringen beschermde vogels aangaat.
  Meermaals komt men tot de vaststelling dat vogelringen beschermde vogels niet geregistreerd zijn op/bij officieel databank beschermde vogels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *