dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | “Column” Gekwetter tegen onrecht

“Column” Gekwetter tegen onrecht

BEVERWIJK – Je ziet ze steeds vaker maar hoort ze beter.

Een oplettende ziet dat sommige bomen bevolkt worden door meerdere exemplaren kwetteraars. Beverwijk, maar ook de rest van Noord-Holland, wordt overspoelt door de Groene en de Halsband Parkiet. Overigens heeft de Groene Parkiet er sinds kort een grotere broer bij. De Alexanderparkiet. Hiervan zijn er al enkele honderden geteld in Amsterdam. De grote Alexanderparkiet is een stuk groter dan de halsbandparkiet, heeft roestbruine vlekken op de schouders en beschikt over een zwaarder stemgeluid. Vreemd genoeg is deze buiten Amsterdam alleen in Haarlem waargenomen en niet in Den Haag waar je kunt verwachten dat Alex rondfladdert.

De Groene Parkiet en de Halsbandparkiet hebben een start gemaakt in de jaren 70. In een mum van tijd werd het Vondelpark groen door het verendek van deze vogel. Van het Vondelpark vond de vogel al snel zijn weg naar het Amsterdamse bos. Een logische volgende stap na het bos was Amstelveen Noord. Zoals wij wel eens een spreeuwenboom zien, stonden er in Amstelveen Noord bomen met dit geschetter gespuis. Omwonenden werden er dan ook wel een beetje gek van.

Naar het hoe en het waarom deze dieren zomaar in de Nederlandse natuur terecht gekomen zijn, is veel onderzoek gedaan. Het Parool weet te melden: De Halsbandparkiet en de Groene Parkiet heeft zich vanaf de jaren zeventig vanuit het Vondelpark langzaam maar zeker verspreid over de hele stad en heeft zich inmiddels ook in Den Haag, Rotterdam, Leiden en Utrecht gevestigd.

Wat men echter niet mee heeft genomen in het onderzoek is de misdaad. De reden waarom de populatie juist uit het Vondelpark is gekomen, heeft namelijk daar zijn grondslag. In de misdaad!

In de jaren 70 leefde er in het Vondelpark een aardige zwerver. Er leefden er wel meer, maar deze man was met zijn hele hebben en houwen een bijzondere verschijning. Hij sliep altijd op één van de bankjes die het park rijk is. Naast de vele goederen die hij dagelijks meezeulde, bezat hij ook een vogelkooi met hierin enkele, jawel, Groene en Halsbandparkieten. Ik zocht de man op en vroeg of ik een foto van hem mocht maken. Dit wilde de beste man niet, maar in plaats daarvan hebben wij vele uren die dag met elkaar zitten praten. Op zijn bankje, met af en toe een krijs van één zijn vogels dwars door het gesprek. Ondanks dat hij zich op openbaar gebied bevond, heb ik zijn vraag, om hem niet vast te leggen op de gevoelige plaat, gerespecteerd.

Groot was mijn verbijstering dat deze aardige en welbespraakte man op een kwade dag dood werd gevonden op zijn slaapbankje in het Vondelpark met naast hem de kooi. Op de grond! Het deurtje was open. De zwerver bleek door misdrijf om het leven gekomen. Messteken hadden hem beroofd van zijn, zoals hij zelf vertelde, heerlijke leventje. Hij woonde in een hele grote tuin en dit werd allemaal voor hem goed onderhouden. Hij noemde de tuinman van de gemeente dan ook “zijn James”. Een zinloos misdrijf, zoals er zoveel zijn gepleegd. De vogels waren vanaf dit moment vrij en hadden een naam. De zwerver wilde zijn naam niet bekendmaken ondanks het lange gesprek wat ik met hem voerde.

Iedereen die op dit moment naar boven kijkt en een groen gevleugelde het hoogste woord ziet hebben, moet maar bedenken dat dit een luid protest-gekwetter is wat gaat over zinloos geweld. Geweld tegen een man die hun voorouders vertroetelde in een kooitje in het Vondelpark. Waarom de beste man dood moest is nooit duidelijk geworden. De dader? Die is nooit gepakt voor dit afschuwelijke misdrijf. Het was toch maar een zwerver!

bron: bic-news

halsbanden
halsbanden

Bekijk ook

Vogelsoorten uit Amerika en Azië duiken plots massaal op bij ons: “Heel onduidelijk hoe dit komt”(video)

Vogelsoorten uit Amerika en Azië die normaal niet in Vlaanderen voorkomen, worden hier tegenwoordig steeds ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *