maandag 27 januari 2020
Homepage | uitheemse vogels | Chileense flamingo’s kleuren Roegwold bij Schildwolde roze

Chileense flamingo’s kleuren Roegwold bij Schildwolde roze

In natuurgebied ‘t Roegwold in Midden-Groningen zijn drie flamingo’s neergestreken. Het is bijzonder dat deze exotische Zuid-Amerikaanse waadvogels zo ver in het binnenland gezien worden.
Boswachter Leon Luijten van Staatsbosbeheer: ,,We zien regelmatig lepelaars in ‘t Roegwold, maar flamingo’s verwacht je niet meteen in het Groninger binnenland.’’ Het gaat om Chileense flamingo’s, oorspronkelijk afkomstig uit het uiterste zuiden van Zuid-Amerika.
Zwillbrocker venn
Luijten vermoedt dat de in Midden-Groningen gespotte vogels afkomstig zijn van een Duitse kolonie uit het Zwillbrocker venn, net over de grens bij Doetinchem. De kolonie is daar in de jaren tachtig ontstaan door uit gevangenschap ontsnapte vogels.
Luijten: ,,We weten dat van deze kolonie vogels overwinteren in Zeeland. Ook de flamingo’s die het Lauwersmeergebied worden gezien, zijn naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de Duitse kolonie.’’
Voedsel uit het water zeven
Flamingo’s leven van kleine garnaaltjes en andere waterdiertjes (aquatische organismen), die de vogels met hun snavel uit het water zeven. Luijten: ,,Gelet op het aanbod van voedsel is het logisch dat de dieren langs de kust foerageren. Dat ze zover het binnenland in trekken, is wel bijzonder.’’
Vlokreeftjes, kleine visjes en kikkervisjes
Luijten denkt dat de flamingo’s in ‘t Roegwold vlokreeftjes uit het water zeven. ,,Daar zitten er best wel veel van in het water van ‘t Roegwold. Verder zullen ze zich in leven houden met kleine visjes, kikkervisjes, dat soort spul.’’
Flamingo’s broeden wat later in het seizoen, maar of de vogels in ‘t Roegwold tot broeden komen blijft afwachten.

De Slochter fotograaf Wilco van der Laan werd zondagmiddag getipt over de aanwezigheid van de exoten.
,,Dat was wel bijzonder; die kleurige vogels op een druilerige zondagmiddag in ‘t Roegwold. Het was nog best lastig om ze voor de camera te krijgen, want de vogels verplaatsten zich nogal eens, al dan niet omdat ze geplaagd werden door kokmeeuwen.’’
Via waarnemingssites als Dutch Birding en waarneming.nl hadden zondagmiddag al verscheidene vogelaars lucht gekregen van de bijzondere gasten in Midden-Groningen.

bron: Dagblad van het Noorden (auteur de bij NBvV bekende Louis van Kelckhoven)

U ziet dat deze foto niet In Groningen gemaakt is.

Bekijk ook

Belg (54) betrapt met 20 exotische vogels in zijn valies in Peru

Op de luchthaven van Lima in Peru hebben de autoriteiten een Belg gearresteerd die probeerde ...

3 opmerkingen

  1. Moeten we deze niet afschieten,het zijn toch invasie exoten?of gelden voor flamingo s andere regels.

  2. Worden gewoon even aanzien (door een roze bril kijken) als Euraziatische vogel(s)-soort. Net zoals Japanse nachtegalen, Sint-Helenafazantjes, en of nog andere “exoten”.
    Ook hier is de mens oorzaak van oorsprong (ontsnapt uit gevangenschap). En waar mogelijks de natuur de verantwoordelijkheid heeft overgenomen. Het ontstaan van kolonie, en die vanwege rangorde mogelijks kan zorgen voor “nieuwe” kolonies. Wie weet spreekt men toekomstgericht van overpopulatie. Als het gaat om “jonge” vogels die de kolonie hebben verlaten. Maar het kan ook gaan om “oudere” vogels die uit de kolonie zijn verstoten. Dergelijke “oudere” vogels afschieten hebben geen nut-zin bij kolonie overpopulatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *