dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Buurt maakt zich grote zorgen om Ooievaarman

Buurt maakt zich grote zorgen om Ooievaarman

Een groep buurtbewoners wil niet met de naam in de krant, omdat zij geen onderdeel van het geschil wil worden, maar zij willen hun buurman en de ooievaars zo snel mogelijk herenigen. Een buurtgenoot: „Zeven jaar geleden kwam de beroemde ooievaar Manke Nelis vanuit het Vondelpark naar Willem om bijgevoederd te worden. Die zorgde trouw en met passie voor de vogels. In de loop van de jaren kwamen er ook steeds meer. Nelis zorgde voor nageslacht en andere vogels vonden Willem ook. Een maand geleden telden we hier maar liefst 22 ooievaars. Mensen kwamen van heinde en verre om de vogels te bekijken.”
Groene oase
Willem Bos vertelde 10 april nog aan De Telegraaf, dat hij voor ’zijn’ vogels graag ooievaarsnesten wilde in de naburige Osdorperbinnenpolder. Stadsdeel Nieuw-West zegde vervolgens verschillende hoge palen toe. Deze worden in de herfst in de vijf kilometer grote groene oase, die vlakbij het huis van Bos begint, geïnstalleerd.

De buren vreesden dat de grootste vogelliefhebber van de wijk er door de huiselijke ruzie misschien niet eens bij kon zijn als de palen worden neergezet. De rechter bepaalde dinsdag echter dat Bos zich weer in de straat mag begeven. Een tweede buur: „Dat is super, want wij kunnen hem dan ook spreken en zien, alleen is het voor de vogels nog niet echt goed geregeld.”
Structuur
De buurt probeert zo goed en zo kwaad als dat gaat de taak van de ’Ooievaarman’ over te nemen. „Een buurman probeert iedere dag de ooievaars te voederen, maar hij kan niet zoals Bos precies op dezelfde tijd. En er is nog een buur die helpt. De structuur is er echter uit in de verzorging voor de vogels”, merkt de groep buren op.
De groep ooievaars dunt na het onvrijwillige vertrek van Bos zichtbaar uit. Een buurvrouw in tranen: „Ik vind het vreselijk. Het is het levenswerk van Willem. Weg. Terwijl hij dit helemaal niet wil.” Haar wens: „Ik hoop dat hij hier een plekje in de buurt kan vinden, zodat hij weer iedere dag voor de vogels kan zorgen.”
Verdrietig
Willem Bos gaat vanwege de rechtsgang niet inhoudelijk in op het geschil met zijn partner. Hij gaf wel aan verdrietig en bezorgd te zijn vanwege de ooievaars. Zijn partner gaf niet thuis bij een verzoek om wederhoor.

bron:telegraaf.nl

Misschien onderweg naar Willem

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

1 opmerking

  1. Ook hier geld ? Niet bijvoeren ,dan gaan ze van zelf weg,
    We hebben deze problemen wel op meer plaatsen gehad, ze vertrokken niet ééns meer naar afrika,omdat ze hier zonodig bijgevoerd moesten worden ,
    Nee men hoefde ze niet bij te voeren, maar ,uit eigen belang deed men dit?
    Net als met zeehonden ,en uitheemse dieren opvang ,en vele andere soorten opvang,het begint goed? Maar eindigt in een obsessie, en dan begint eig3n belang de hoofdrol te spelen.
    Mijn advies, niet bijvoeren ,en een natuurlijk gedrag promoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *