donderdag 5 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Buitenvogels hebben dorst én honger

Buitenvogels hebben dorst én honger

Het is al een hele tijd warm en droog. En daar hebben de dieren last van. Heel wat dieren drinken normaal gezien uit plasjes, maar die zijn al lang opgedroogd.
Egels bijvoorbeeld moeten grotere afstanden afleggen, wat niet alleen vermoeiend maar ook gevaarlijk is. Zo steken ze meer wegen over, waardoor ze overreden kunnen worden.

Gezocht: regenworm
En vogels zijn ook naarstig op zoek naar water. Om van te drinken. Maar ook om een bad in te nemen om hun veren te verzorgen. Maar er zijn meer problemen. Vogels zoals merels en lijsters hebben ook nog altijd een nest, met kleintjes, en zij hebben het dan ook nog eens moeilijk om eten te vinden. Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen: “Zij moeten op zoek gaan naar regenwormen. Maar door de droogte is de toplaag van de grond helemaal verdroogd en zitten de regenwormen dieper in de grond. Zo is het voor de vogels veel moeilijker om aan eten te geraken.”

Vleermuizen
En nog andere dieren hebben last van warmte, waar je niet meteen aan zou denken. Want zelfs de vleermuizen, die in heel wat huizen onder het dak wonen, hebben het daar veel te warm en zij gaan overdag op zoek naar verkoeling. Zo vliegen ze soms een huis binnen. Als je ze verdwaasd terugvindt, dan kan je ze helpen om verkoeling op te zoeken. Buiten onder een boom bijvoorbeeld, waar voldoende schaduw is. “Zijn het echt heel jonge diertjes, dan bel je best naar het Natuurhulpcentrum om extra raad te vragen”, volgens Thoelen.

bron:radio2.be

Geef vogels drinkwater

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

1 opmerking

  1. Volgens mij nemen de meeste vogels een stofbad van zand ,voor hun veren.ideal weer hiervoor,
    Ja egels eten ook slakken en fruit ,kunnen nog heel lang in hun water behoefte voorzien.
    Maar een schaal water is natuurlijk nooit weg ,met name voor de vogels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *