dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Broedvogels uiterwaarden hard getroffen door hoog water

Broedvogels uiterwaarden hard getroffen door hoog water

De hoge waterstand in het rivierengebied heeft de afgelopen drie weken zijn tol geëist bij talloze broedvogels. In de uiterwaarden en laaggelegen delen zijn veel nesten overstroomd. Hele kolonies oeverzwaluwnesten liepen onder, grondbroeders zijn massaal de klos en zelfs enkele bijeneters werden verrast door het hoge water. Maar er zijn ook vogels die juist floreren bij het hoge water.

Zwaar getroffen zijn in ieder geval de oeverzwaluwen. Frank Majoor – onderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek – zag het misgaan langs de Waal bij Bemmel. “Een kolonie van 200 nesten, een andere kolonie 100 nesten en nog een paar kleinere kolonies… allemaal onder water gelopen. Ook op andere plaatsen langs de rivieren zijn de nestgangen vol water gelopen of zijn de steile oeverwanden ingestort, al lijkt het langs de Maas wat minder extreem. Gelukkig broeden oeverzwaluwen vaak twee keer, dus ze kunnen nog een deel van het verlies goedmaken.

bron: Vogelbescherming
foto: eerder geplaatst

Sand_Martin_(Riparia_riparia)_(13)

Bekijk ook

Kievit valt kraanvogels aan (video).

De titel verraadt al dat dit geen recent filmpje is, maar daarom niet minder mooi. ...

1 opmerking

  1. Bijna alle vogels zetten een tweede nest op ,nadat het eerste mislukt is.
    Weet je nog met de Kievieten?? Het zelfde verhaal in het voorjaar,
    Vogels sterven niet uit omdat een nest geraapt of onder water loopt.
    Maar omdat hun habitat ( leefruimte) verdwijnt, onze natuur Freaks willen ons steeds wat anders op de kop geven,kijk maar naar het verhaal van de mensen zoals Opperman een zg inspecteur,die het verminderen van soorten toeschrijft aan de volière houders die de natuur zouden leegroven.
    Een lulverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *