zaterdag 30 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Broedende visarend in de Biesbosch

Broedende visarend in de Biesbosch

Naast de zeearend is ook de visarend een frequente bezoeker van de Biesbosch. En sinds 2016 broedt er zelfs een visarend in dit gebied. Toch is het elk jaar weer spannend of de visarend weer tot broeden komt. Dit jaar lijkt het erop dat er visarend-kuikens gaan komen.
Biddend
Visarenden zijn een stuk kleiner dan de zeearenden, maar nog steeds erg indrukwekkend. Ze ‘bidden’ met vleugelslagen en duiken vanaf hoog in de lucht met hun poten vooruit in het water om een vis te vangen. De Biesbosch is door de schaalvergroting, en de ondiepe, visrijke natuurgebieden als de Noordwaard erg in trek bij deze roofvogels.
Overzichtelijk nest
Visarenden maken hun nesten graag in dode bomen, of in hoge masten. Daar is het veilig en overzichtelijk. Net als eerdere jaren heeft de visarend een nest gebouwd in een hoge elektriciteitsmast. Een nest betekent niet automatisch een broedgeval.
Maar de visarenden hebben gepaard, en samen met boswachter Thomas van der Es zien we het vrouwtje diep in het nest liggen en het mannetje komt met vis in zijn poten voedsel brengen. Dat duidt toch echt op broeden. Naast dit paartje zit er nog een ander visarendkoppel in de Biesbosch. Dit zijn de enige twee visarend-broedparen in Nederland.

bron: Vroegevogels

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *