dinsdag 25 februari 2020
Homepage | foto & film | Broedende sterns begluren in 360 graden (video)

Broedende sterns begluren in 360 graden (video)

Natuurmonumenten heeft een uniek 360 graden filmpje gemaakt van broedende grote sterns op het vogeleiland Griend. Het is de eerste keer dat broedende vogels op deze manier zijn gefilmd.

Uniek
Met de filmpjes kunnen mensen virtueel rondkijken in de broedkolonie. Met een virtual reality bril zijn de vogels en hun kuikens zelfs in 3D ze zien. “De beelden zijn zelfs voor een boswachter uniek,” legt boswachter Sanne van Gemerden uit. “Je ziet de sterns met hun kuikens. Als je door de kolonie zou lopen ontstaat grote paniek. Nu zie je de vogels zonder verstoring.”

Griend is een eiland in de Waddenzee. Het is gesloten voor publiek om de vogels op het eiland rust te gunnen. “Op deze manier kunnen mensen toch genieten van de broedende vogels,” volgens boswachter Sanne van Gemerden.

Onderzoek
Een 360 gradencamera is aangepast en in de broedkolonie geplaatst door The Fieldwork Company tijdens onderzoek naar de grote sterns. De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt samen met Natuurmonumenten het voedsel dat de grote sterns aanvoeren. “We willen weten wat voor vis de sterns aanvoeren, de hoeveelheden en de grootte en wat er met de vis gebeurt,” legt onderzoekster Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen uit. “Niet alle aangevoerde vis verdwijnt in de keeltjes van de kuikens. Kokmeeuwen roven een deel voor hun eigen kuikens.”

Dit jaar is het broedseizoen succesvol verlopen voor de grote stern op Griend. Ruim 1300 paartjes nestelden zich op het eiland. De eerste jongen kunnen ondertussen al vliegen. De vogelwachters verwachtten dat er rond de 1000 kuikens grootgebracht worden.

Redactie: Gebruik de “joystick” linksboven in beeld  om de camera te bewegen.

Bron:Youtube/Vrogevogels

 

 

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *