dinsdag 16 juli 2019
Homepage | uitheemse vogels | Broedende steppenkiekendief voor het eerst in ons land: “Er gaat niets boven Groningen”

Broedende steppenkiekendief voor het eerst in ons land: “Er gaat niets boven Groningen”

Voor het eerst heeft de zeldzame steppekiekendief in Nederland (provincie Groningen) gebroed. Eind mei ontdekte vogelteller Willem-Pier Vellinga tijdens een telling voor de Werkgroep Grauwe Kiekendief een bijzondere kiekendief. Het mannetje herkende hij direct: een steppekiekendief. Over het vrouwtje werd nog even gediscussieerd door de deskundigen, maar dat bleek uiteindelijk ook een 100% steppekiek. Daarmee was het een feit: het eerste broedgeval van deze vogels in West-Europa!

Tot nu toe zijn de dichtst bijzijnde broedgevallen in Noord-Finland en in Rusland. Anders dan bijvoorbeeld de kraanvogels, de zeearenden of de visarenden, die al vele jaren langzaam onze kant op trokken, heeft de steppekiekendief als broedvogel in één keer een enorme sprong gemaakt van meer dan tweeduizend kilometer. Bovendien lijkt het wereldwijd de eerste van zijn soort die in een graanveld heeft gebroed.

Geheim
Zodra duidelijk was dat er jongen waren, besloten Madeleine Postma en Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief het nest van de steppekiek te beschermen, zoals ze dat al zo vaak met grauwe kieken hadden gedaan. Met een hek werd het nest afgeschermd van mogelijke predators, en met een strikte geheimhouding van dit broedgeval werden de vogels bovendien beschermd tegen mogelijke opdringerige fotografen. Nu vier van de aanvankelijke vijf jongen – alle dames – zijn uitgevlogen, maakt Ben Koks het nieuws graag bekend.

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Pinguïns kraken sushibar ( met video)

In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is de politie druk geweest met het weren van een ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *