donderdag 16 juli 2020
Homepage | vogelverenigingen | Brand is de man fan de grutte parkiten (met video)

Brand is de man fan de grutte parkiten (met video)

Het houden en kweken van vogels is in Jubbega en omgeving een veel beoefende hobby. In het kader van Sa! yn petear mei Jobbegea en Hoarnstersweach ging Sa! langs bij Brand Stoelwinder, houder van zo’n zestig vogels van divers pluimage. Man fan grutte parkiten
Agapornis, gele kakariki’s, roodstuitparkieten en geelvoorhoofdpapegaaien. Volièreliefhebber Brand Stoelwinder (74) in Jubbega houdt zo’n zestig vogels van divers pluimage. “Ik ha wol sânhûndert hân, mar ja, je wurde wat âlder, no?” Een jaar na de oprichting van volièrevereniging Fûgelwille in 1969 zat Brand al in het bestuur. Hij zit er nog, of liever gezegd, weer. “Trije jier ha ik derút west, mar doe hiene se my wer nedich.” De club telt zo’n 75 leden, in zijn begintijd waren dat er wel 120. “We ha twa jeugdleden. Mar faak ferdwine dy wer as se in jier as sechtjin binne, dan ha se oare dingen te dwaan.”

Als jongeling was Brand vaak in de natuur te vinden, jarenlang was hij ook vogelwacht. Net getrouwd had hij een buurman met volièrevogels. “Sa bin ik der yn rûgele. En ek omdat myn rydynstrukteur kanarjes hie.” Het mooiste van zijn hobby? “As der aaikes komme en dan de jongen ringje. Sjen wat foar kleur derútkomt. Faak witst it wol ûngefear, mar as der dan in bysûndere tusken sit, dat is it moaiste.”

Kweken met de kleinere soorten is redelijk simpel. Met papegaaien is dat een ander verhaal. “Dêr ha ik net sa gelokkich mei west. It is sa: hoe djoerder de fûgel, hoe minder se mekoar oannimme wolle en brieden gean. Faak leit it span mekoar net.” Eigenlijk bijna net mensen, grapt hij. Nee, dan de kleintjes. “Do goaist in wyfke en in mantsje by elkoar en it is goed.”

Veertig span agapornissen heeft Brand, het is een dwergpapagaai in veel kleurschakeringen. “Se krije alle dagen wylgetûken. Hiel moai om te sjen hoe’t se dy takken skile, tusken de fleugels stekke en dan nei it briedhok bringe.” De geplande clubtentoonstelling gaat niet door, verwacht Brand. “Of se moatte dy 1,5 meter feroarje. Oars hâlde we it mar op takom jier.”

N.B. Voor niet Friezen is er helaas geen vertaling; “grutte parkiten” zijn “grote parkieten”

bron:sa24.nl

Bekijk ook

Wie vond het nodig om mijn voliere open te maken?

OMGEVING KASTELENLAAN IN RODEN. Vannacht 01-07-20 vond iemand het blijkbaar nodig mijn volière open te ...

1 opmerking

  1. Is dat een buitenlander?
    Zie je nier veel,dat die vogels hebben.
    O,een buitenlander met Fries paspoort😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *