zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Brabantse gemeenten komen op voor vogels in de stad

Brabantse gemeenten komen op voor vogels in de stad

Vijf Brabantse gemeenten gaan zich inzetten voor het behoud van vogels en vleermuizen. Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg hebben met onder meer de Vogelbescherming afgesproken om het aantal nestplaatsen te vergroten.

Doordat huizen steeds beter zijn geïsoleerd, hebben vogels als gierzwaluwen en huismussen, maar ook vleermuizen steeds meer moeite om zich te nestelen, zegt de Vogelbescherming. Ook zijn er tegenwoordig minder kieren en gaten onder de daken waar de dieren terechtkunnen. Volgens de natuurorganisatie is het aantal huismussen in Nederland in de afgelopen 30 jaar met de helft afgenomen.

De gemeenten zijn van plan om bij renovatieprojecten en nieuwbouw zogenoemde ‘neststenen’ te installeren, waarin de dieren hun nest kunnen bouwen.

Open spouwmuren
Voor vleermuizen helpt het om kerktorens en kerkzolders toegankelijker te houden, maar ook om spouwmuren open te houden. De vleermuizen helpen overlast van insecten als muggen en vliegen te verminderen, benadrukt de Vogelbescherming.

De vijf Brabantse steden willen graag vooroplopen. “Wij willen in de B5-steden een voorbeeld zijn voor het natuurinclusief bouwen om zo vogels en vleermuizen meer ruimte te geven”, zegt wethouder Mario Jacobs van Tilburg.

Aan de plannen werken woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten en aannemers mee. Ook de provincie Noord-Brabant steunt het project financieel, met een kleine half miljoen euro.

bron: NOS

Gierzwaluw in de vlucht

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

1 opmerking

  1. Is voor een gedeelte een goed plan .Maar vleermuizen in de spouw kan ook tot ongedierte lijden.
    Op de ontlasting kunnen allerlei ziektekiemen instaan.
    Men kan ook van oude rioolbuizen een ondergrondse opvang maken .dat wil zeggen deze op de grond zetten en er zand omheen gooien en ophogen.voor 500.000 kun je heel wat zand verplaatsen.en dit mag ook nog ligt vervuild zijn .waar men toch niets mee kan.
    En mussen?? Het stik er hier van. Dus het is niet overal slecht gesteld met de mus.
    In het schone Twentse landschap verblijven deze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *