zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Botulisme steekt de kop op.

Botulisme steekt de kop op.

DE KRIM – In natuurgebied De Vloeivelden bij De Krim zijn de afgelopen dagen meer dan vijfhonderd dode eenden gevonden.
De dode vogels zijn bezweken aan botulisme. Volgens waterschap Vechtstromen gaat het om de variant toxine type c. Dit type is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel voor onder meer vogels, vissen en honden. Dode vissen zijn nog niet gevonden.

OSS – Waterschap Aa en Maas heeft meerdere dode watervogels aangetroffen in en nabij het Deelenkanaal en de haven in Oss. De vogels vertonen symptomen van botulisme. Het waterschap adviseert om ieder contact met water en watervogels bij deze vijver te vermijden. Ook wordt afgeraden om huisdieren te laten zwemmen in het water. De gemeente Oss plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Wat is botulisme en hoe ontstaat het?
Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie “Clostridium Botulinum”. Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.
Als ondiep water snel opwarmt kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.
Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige wat waterschap en gemeente kunnen doen om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen is het preventief ruimen van kadavers.

bron: diverse
foto: Angela van der Kamp/ Van Oost media

Botulisme-in-De-Vloeivelden-bij-De-Krim-foto-Angela-van-der-Kamp-Van-Oost-Media

Bekijk ook

Rechtbank Den Haag verbiedt opnieuw afschieten van smienten in Zuid-Holland

De Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen afschot van smienten mag plaatsvinden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *